Venlose Biljart Bond en Omstreken

 

Secretariaat:
Pierre Franssen
Sint Vincentiusstraat 24
5932 BN Tegelen
Tel: (077) 373 44 09
Email: pm.franssen@home.nl

klik hier voor een lijst van verenigingen die bij de Venlose Biljart Bond zijn aangesloten.

klik om naar de website te gaan

Biljartsport heeft ernstig te lijden onder vergrijzing

Foto: Jeu Lücker

Het gaat misschien te ver om te spreken van een teloorgang van de biljartsport in Venlo. Feit blijft wel dat het ledental van de Venlose Biljart Bond in vergelijking met de hoogtijdagen zowat gehalveerd is. Over het hoe en waarom.

Ruim achthonderd leden telde de Venlose Biljart Bond (VBB) ooit eens. Deze week maakte secretaris Pierre Franssen (foto) de balans op voor een jaarverslag en hij telde nog maar 444 leden, verdeeld over dertig verenigingen en 85 teams. Een vereniging kan in dit kader overigens een groot woord zijn omdat een vereniging uit vier spelers kan bestaan. De belangrijkste reden voor de enorme terugloop is volgens Franssen te wijten aan vergrijzing. De jeugd heeft nauwelijks nog belangstelling voor de sport. “In mijn tijd gingen vaders nog met hun zonen naar het café om er te biljarten”, vertelt Franssen. “Daar mag nu geen sprake meer van zijn. Jongeren gaan na school hun kamer op en kruipen achter de computer. Of ze gaan voetballen of gaan naar het meisje. De tijden zijn gewoon veranderd. Er is geen aanwas meer. Onlangs kregen we een uitnodiging van de KNBB om met spelers deel te nemen aan een toernooi voor spelers jonger dan twintig jaar. Tot mijn schrik kwam ik erachter dat we er daar maar twee van hebben.” Naast de VBB kent Venlo ook de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, district Venlo waar verenigingen zich bij aan kunnen sluiten. Het een sluit het ander niet uit. Een vereniging kan zich bij beide bonden aansluiten, maar het is niet gebruikelijk. Volgens Franssen ligt het niveau bij de KNBB iets hoger, zeker aan de top. Franssen: “Spelers die bij ons op het hoogste niveau hun ei niet meer kwijt kunnen stappen over naar de KNBB. De laatste jaren is daar nauwelijks nog sprake van omdat er bij ons nog maar weinig echt goede spelers rondlopen. Verder moet je bij de KNBB in tenue spelen en de contributie is er iets hoger. Bij ons is het allemaal weer iets gemoedelijker.”

Darts
Naast het feit dat de biljartbonden ledentallen zien teruglopen door een gebrek aan belangstelling bij de jeugd, heeft de biljartsport ook te lijden gehad onder een drietal andere fenomenen, de opkomst van de dartsport, sluiting van horecagelegenheden en de hoge consumptieprijzen. De tijden dat Barney, Co, Jelle en consorten de wereld veroverden hebben de biljartsport geen goed gedaan. In de meeste cafés stond dan wel een biljarttafel, maar er hing ook een dartbord. En het blijft nu eenmaal een stuk eenvoudiger een dartbord op je kamer te hangen dan er een biljarttafel neer te zetten. “En een stuk goedkoper”, lacht Franssen. “Aan die hausse zijn we natuurlijk ook leden verloren, maar ik geloof niet dat we daar nu nog last van hebben. Mijn inschatting is nu dat ook de dartsport aan populariteit aan het verliezen is. Maar er is ook nog een andere factor die het ledenverlies in de hand heeft gewerkt. Dertig, veertig jaar geleden telde Tegelen nog een stuk of zestig cafés. Dat aantal is nu met de helft gereduceerd. Kijk eens naar Venlo. Volgens mij telt de stad minder cafés met een biljart dan Tegelen en voor een pilsje moet je tegenwoordig al een euro negentig neer tellen. Dat helpt ook al niet.” Pierre Franssen blijft gewoon doorgaan. Als secretaris van de Venlose Biljart Bond en speler van OBK uit Tegelen. Waarom? “Ik ben er door vrienden in 1975 ingerold. Ik speel driebanden met een hecht clubje van vier. Gezelligheid kent bij ons geen grenzen en dat is ook heel wat waard. En ik hoop en denk dat ons ledental zich nu stabiliseert.” (sportinvenlo.nl)