ZVV Inter ‘80
Secretariaat:
Luuk Smets
Geliskensdijkweg 7
5927 NG Venlo-Blerick
Tel: 06 47 01 47 05
klik om naar de website te gaan
ZVV Venlo 2000
Secretariaat: R. van Oijen
Greyenstraat 59
5928 PM Venlo
Tel: 06- 14 97 72 67
Email: zvvvenlo@gmail.com
Historie
Ontstaan
Zaalvoetbal is letterlijk in Nederland aan land gekomen in de jaren ’60. In Latijns-Amerika (vooral Argentinië en Brazilië) wordt de sport al sinds de jaren ’30 beoefend. Pas na de Tweede Wereldoorlog worden ook competities op touw gezet. Hoewel in 1955 zelfs in Engeland een cupfinale zaalvoetbal gespeeld wordt, blijft de echte doorbraak uit. Zaalvoetbal kwam naar Nederlandse toen mariniers terugkwamen na een missie op vaderlandse bodem en het spel in loodsen en fabriekshallen begonnen te spelen. De naam futsal – de internationale term voor zaalvoetbal – is ook een Spaanse samenvoeging van de woorden futbol en sala.
Het duurt vervolgens nog bijna tien jaar voordat de eerste officiële KNVB competitie wordt georganiseerd. In het seizoen 1968/’69 wordt Scagha ’66 uit het Noord-Hollandse Schagen de eerste nationale zaalvoetbalkampioen. Het zaalvoetbal wint aan populariteit en in 1989 is Nederlands zelfs gastheer van het eerste officiële FIFA wereldkampioenschap zaalvoetbal. Nederland speelt uiteindelijk in Rotterdam de finale tegen Brazilië, die het verliest met 2-1. Dit is tot op heden de beste prestatie van het Nederlands zaalvoetbalteam op een officieel eindtoernooi.
Zaalvoetbal terug naar de top
De eerste competities die Nederland kende waren de plaatselijke, die zich later uitbreidden naar regionale- en districtcompetities. In de jaren tachtig werd gekozen voor drie eerste divisies en een eredivisie, de zogenaamde piramideopbouw. Dit veranderde in het seizoen 2005- 2006 toen er twee eredivisies en zes eerste divisies kwamen. De districten Oost, Noord en West I vormden samen een eredivisie, terwijl de districten West II, Zuid I en Zuid II de tweede eredivisie completeren.
De beste vier van elke eredivisie speelden in play-offs om het kampioenschap van Nederland en plaatsen ze zich voor de nieuwe klasse. Ieder district heeft een eerste divisie, waar de kampioenen zich plaatsen voor een plaats in de eredivisies. Sinds het huidige seizoen 2012/’13 is gekozen de hoogste divisie van het zaalvoetbal ‘Eredivisie Zaalvoetbal’ te noemen. Gelijk met de benaming voor de hoogste divisie bij de vrouwen.
Zaalvoetbal terug op de kaart
Het zaalvoetbal opereert vanaf het seizoen 2011’/12 zelfstandig binnen de KNVB met een eigen bestuurscommissie (geadviseerd door de hoofdcommissie) en een op het zaalvoetbal gerichte organisatie. Binnen de arbeidsorganisatie is per 1 maart 2011 een manager zaalvoetbal actief die leiding geeft aan de afdeling zaalvoetbal. Deze afdeling zaalvoetbal houdt zich, zowel in Zeist als in de districten, bezig met de uitvoering van de ambities. Zo heeft ieder district een zogenaamd team zaalvoetbal, bestaande uit een competitieleider, districtscoach en medewerker organisatie zaalvoetbal (MOZ), dat zich volledig bezighoudt met zaalvoetbal. Afgeleide hiervan is het Masterplan Zaalvoetbal. De twee belangrijkste peilers hiervan zijn:
Kwalitatieve impuls: Een structurele verbetering van de top in het Nederlandse zaalvoetbal met uiteindelijk structurele deelnamen aan EK’s en WK’s en een top tien-positie op de FIFA-ranking.
Kwantitatieve impuls: Doelstelling is om het aantal bij de KNVB geregistreerde zaalvoetballers te laten groeien van de huidige 77.000 naar minimaal 130.000 zaalvoetballers in 2016. Uitbreiding van het aanbod naar onder meer jeugdzaalvoetbal, scholencompetities en bedrijvenaanbod moet bijdragen aan deze groei. (bron: voetbal.nl)