Wil Crijnen als voorzitter aan de slag in een onzekere toekomst

zaterdag 23 februari 2019
Eigenlijk was er slechts een gegadigde voor de vrijkomende functie. Toen VCH-voorzitter Ron Rommerskirchen zich eind vorig jaar genoodzaakt zag zijn voorzitterschap op te geven, was voor hem wel duidelijk wie zijn taak over moest nemen: Wil Crijnen. En niet alleen omdat hij op dat moment vice-voorzitter was maar vooral omdat Crijnen zowel op de hoogte was en is van de gang van zaken binnen de club als hart heeft voor een vereniging die het volgend jaar 75 jaar bestaat.

Crijnen aanvaardde de nieuwe functie maar met de nodige tegenzin. Immers, hij is al meer dan actief binnen de club, bovendien verkeert VCH door een gebrek aan jeugd in zwaar weer. Daar komt bij dat de nieuwbakken voorzitter zich geconfronteerd weet met onzekerheden binnen het plaatselijke amateurvoetbal. Groot-Venlo telt momenteel veertien amateurclubs en de gemeente zou graag zien dat dat aantal teruggebracht wordt. Ergo: fusies lijken in de naaste toekomst niet uit te sluiten en zelfs noodzakelijk. Daarnaast wil de gemeente subsidies verlagen en de huur van de velden (lees accommodaties) verhogen. Kortom, 2019 zal een jaar worden waarin over het bestaansrecht van veel voetbalclubs ter discussie zal worden gesteld. Zoals gemeld is het aantal jeugdleden de afgelopen jaren sterk teruggelopen en vanzelfsprekend heeft dat zo zijn oorzaken. Crijnen is van mening dat de club daar zelf min of meer ook aan bijgedragen heeft. “Ik denk dat we de afgelopen jaren net iets te ambitieus zijn geweest”, stelt Crijnen. “We hebben ons jaren wat te veel gericht op kwaliteit en prestaties en voor een kleine club als VCH die graag als een gezellige familieclub te boek wil staan, zijn dat realistisch gezien geen opties want je bent nu eenmaal afhankelijk van spelers uit de directe buurt van een kleine gemeenschap als De Boekend of de directe omgeving ervan. Door die ambitie hebben we ook de structuur binnen de club aan willen passen. Ook wat te hoog gegrepen. Daar willen we nu iets aan doen.” Onlangs maakte de club al bekend bij de jeugd niet meer te selecteren op kwaliteit maar op leeftijd. Het was een verzoek van ouders van spelers en veelal ook van leiders. Op die wijze ontstaan er gemakkelijker vriendengroepen van leeftijdgenoten binnen een club. Bijkomend voordeel is bovendien dat spelertjes minder geneigd zijn de club te verlaten. Uiteraard heeft dit wel sportieve gevolgen voor VCH maar daar kan de nieuwbakken voorzitter wel mee leven. Zeker voor hoofdcoach Wiel Roox moet het een tegenvaller zijn want was het niet Roox die drie jaar geleden een nieuw jeugdplan in het leven riep? Crijnen beaamt de stelling maar voegt er onmiddellijk aan toe dat ook Roox zich naar de wensen van de club in het algemeen en die van ouders in het bijzonder schikt. “Ik heb een enorm respect voor Wiel. Hij heeft VCH de afgelopen drie jaar letterlijk uit de modder getrokken en de club weer in het zadel geholpen. Het eerste team doet weer volop mee en dat is aan hem te danken.”

Accommodatie
Intussen staat men bij VCH niet op voorhand onwelwillend tegenover een eventuele fusie. Niet dat de club er om staat te springen maar Crijnen ziet er wel de noodzaak van in. De gemeente wil graag diverse takken van sport bij bestaande accommodaties onderbrengen en sportpark Maassenhof is er daar een van. Hockey, judo, jeu de boules, tennis, rugby, iedereen komt er sportief gezien aan zijn trekken. Hij realiseert zich echter ook dat het een moeilijk verhaal gaat worden. “Probeer SV Blerick en HBSV maar eens naar Maassenhof te krijgen”, stelt hij. “Zeker HBSV is lastig. Hout-Blerick is een groeiende dorpskern met veel jonge gezinnen waardoor die club een goede aanwas heeft. Een hele fatsoenlijke club met een eigen identiteit waar ook nog korfbal wordt gespeeld. SV Blerick is een hele grote club. Ik weet niet precies hoe een en ander te combineren is maar we zullen wel zien waar het schip strandt.”

Hoofdsponsor
Met zes heren- en een damesteam is VCH goed vertegenwoordigd in het seniorenvoetbal maar het mankeert, zoals gememoreerd, aan het jeugdvoetbal. De club telt slechts drie juniorenteams en een voetbal extra team. Toch wil dat niet automatisch zeggen dat de club er financieel slecht voor staat. Integendeel zelfs. Onlangs nog werd het contract met hoofdsponsor Megamix met drie jaar verlengd, de club heeft geen schulden en een sluitende begroting. Daar staat tegenover dat belangrijke inkomstenbronnen als baromzet en contributies door het teruglopende ledental wel minder zijn. Toch houdt men er vooralsnog in De Boekend wel rekening mee dat fusies er in de zeer nabije toekomst niet van zullen komen en probeert VCH er nu het beste van te maken. Twee trainingsvelden werden al afgestoten en de verlichting ervan zal worden herplaatst bij bestaande faciliteiten. Ook wil de vereniging naast het al bestaande stenen veld waar veel gebruik van wordt gemaakt, een kunstgrasstrook aanleggen dat gebruikt kan worden als warming-up veld.

In 2020 bestaat VCH exact 75 jaar, een jubileum waar de voorzitter naar uitkijkt. Crijnen: “De toekomst van het Venlose voetbal in het algemeen en die van VCH in het bijzonder zijn onzeker. Toch ga ik me volledig inzetten om die toekomst zeker te stellen al was het alleen maar omdat we in dat jaar twee jubilarissen hebben die 75 jaar lid zijn van de club.”