Mountainbikevereniging Dust ‘n Mud

 

Secretariaat & info:
info@dustnmud.nl

klik om naar de website te gaan

27 maart 2011…

Zwoegen door bossen en over paden met Dust ‘n Mud

Eind jaren tachtig, begin negentig van de vorige eeuw was het een ware hype die in 1996 nog eens een boost kreeg doordat Bart Brentjens tijdens de Olympische Spelen goud veroverde. Anno 2011 heeft mountainbike aan populariteit ingeboet, maar dat betekent niet dat er geen liefhebbers meer zijn die enkele malen per week op hun mountainbike stappen om van hun sport te genieten. Frank Verkoijen is er zo een. Hij is voorzitter van de Venlose moutainbikevereniging Dust ’n Mud.

Dust ‘n Mud is een relatief jonge vereniging met veertig leden die in 2003 onder impuls van Verkoijen het levenslicht zag. Hij had de voorzittershamer van de Tilburgse vereniging De Kroegploeg al gehanteerd, maar verhuisde in 2002 naar Venlo. Oude liefde roest niet, dus stapte hij ook in Venlo op de mountainbike. In zijn eentje en da’s lang niet zo leuk als fietsen met een groep. De oplossing was simpel. Huur een zaaltje, deponeer wat flyers bij fietswinkels en hoop dat er wat gelijkgestemden komen opdagen. Verkoijen hoopte tien tot vijftien liefhebbers te mogen begroeten. Het werden er 68. “En dan kun je geen gewone vriendenclub oprichten”, vertelt Verkoijen. “dan moet je aan de slag met een echte vereniging.” Er werden statuten gemaakt en de vereniging werd officieel opgericht en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Doelstelling van Dust ’n Mud is op een recreatieve wijze bezig te zijn met de sport en het stimuleren ervan. De nadruk ligt op recreatief. “We fietsen elke zondag en woensdag”, zegt Verkoijen, “natuurlijk speelt het sportieve element een belangrijke rol, maar we fietsen in verschillende groepen die verschillende snelheden rijden. De langzaamste bepaalt het tempo en we wachten altijd op elkaar.” De leden van de vereniging nemen deel aan toertochten maar van organisatie van een eigen tocht is geen sprake. Dat heeft ook een reden want wie tochten zelf organiseert, neemt ook een portie verantwoording voor zijn rekening. Deelnemers moeten verzekerd zijn bijvoorbeeld.

Zandbak
Verkoijen: “Het zou ook geen toegevoegde waarde hebben want er zijn al zoveel toertochten. Bovendien zou je bij een overkoepelende bond aangesloten moeten zijn en dat kost een paar centen. Dan moet je weer meer contributie gaan vragen en dat verhoogt de drempel om lid van Dust ’n Mud te worden. Het is ook de reden waarom we geen eigen clubhuis hebben. We verzamelen ons altijd bij De Maagdenberg in Venlo. Het is bij ons vrijheid, blijheid.” De vereniging opteert meestal voor toertochten met hoogteverschillen. Ze hebben een broertje dood aan het ploegen door mul zand. Zoals de meeste moutainbikers trouwens. “Onze secretaris Eric Stappers zoekt altijd de toertochten waar we aan deelnemen uit”, vertelt Verkoijen. “Dat zijn er veel in Limburg omdat we hoogteverschillen en veel bochtenwerk niet schuwen. Het is een stuk leuker dan door een zandbak rijden.” Dat roept meteen de vraag op wat het verschil tussen veldrijden en mountainbike dan wel mag zijn. Verkoijen: “Het is vergelijkbaar, alleen is de mountainbike zwaarder, heeft meer versnellingen en de mountainbike heeft vering. Dat maakt het allemaal wat stabieler. Veldrijden is een stuk technischer.” Iedereen die kennis met de sport wil maken, kan lid worden van Dust ’n Mud. Toch adviseert Verkoijen even te wachten met de aanvraag van het lidmaatschap of de aanschaf van een mountainbike. Verkoijen: “Fiets eerst eens een paar keer met ons mee, we hebben een leenfiets. Dan kan iemand later altijd nog besluiten of hij lid wil worden.” (sportinvenlo.nl)