VVV-Venlo in stripboek
september 2014
Van Gijs tot Mikan heette het jubileumboek dat in november 1980 werd uitgegeven in het kader van 25 jaar betaald voetbal in Noord-Limburg. We zijn inmiddels 35 jaar verder en er wordt al zestig jaar betaald voetbal in het noorden van onze provincie gespeeld. Tijd voor een nieuw jubileumboek. Dat werd vrijdag in De Koel gepresenteerd. Van Gijs tot Keisuke kreeg het boekwerk als titel mee.
Bevatte het eerste boek, en ook twee latere jubileumedities van veertig en vijftig jaar betaald voetbal, vooral interessante terugblikken, statistieken en foto’s, dit keer bedacht VVV-praeses Hai Berden een totaal nieuw en vooral ook uniek concept. Van Gijs tot Keisuke is namelijk een stripverhaal over zestig jaar betaald voetbal en 111 jaar VVV in Venlo. Berden kwam op het idee om een stripboek uit te geven tijdens een van zijn reizen naar Japan. Berden: “In dat land zie je veel voetbaltijdschriften en ook andere bladen waarin gebruik van cartoons wordt gemaakt. Bovendien lijken veel Japanse en Chinese tekens op cartoons. Jubileumboeken lijken inhoudelijk vaak op elkaar en zijn voor veel mensen taaie kost. Ik wilde een boek dat nu eens niet boven op een stoffige zolder of op een tweedehands boekenbeurs belandt, een boek ook dat tot ieders verbeelding spreekt. En dan heb je niet alleen een unieke inhoud nodig maar ook een boekwerk dat de tand des tijds doorstaat. Daarom is het ook een gebonden boek met de beste papierkwaliteit geworden.” Om zijn idee te verwezenlijken, zocht Berden contact met Finbar van der Veen en Leon Peeters. Een logische keuze. Van der Veen is journalist en liefhebber van feiten, cijfers en statistieken, bovendien brengt hij de historie van VVV op de website van de club digitaal in kaart. Ook de keuze voor Peeters lag voor de hand. Hij is illustrator en, onder meer, bekend om zijn tekeningen in de Träöt en als ontwerper van D’n Opstaeker 2014. Het boek bevat 128 pagina’s, met op vrijwel elke bladzijde vier tot vijf illustraties. Werk aan de winkel dus voor Leon Peeters die amper vijf maanden de tijd kreeg om een slordige vijfhonderd tekeningen te maken. Peeters doet opvallend luchtig over die afgelopen, hectische periode. “Ach, het is mijn werk. Gewoon knallen.” Berden moet wel om die opmerking lachen. “Leon is misschien iets te bescheiden over zijn rol. Het gaat niet alleen maar om die vijfhonderd tekeningen. Het probleem was dat veel spelers niet meer leven of dat er geen foto’s van bestaan. Toch moet je ze herkenbaar tekenen. De motoriek, het gezicht, de dikte van hun kuiten, ik noem maar even iets. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat die spelers herkenbaar blijven voor de supporters die de oudere spelers nog hebben zien voetballen.”
Verzamelaarsobject
In het stripboek wordt niet alleen de historie van de laatste zestig jaar weergegeven, ook de vroegste geschiedenis komt aan bod. Historisch besef Van der Veen, die tekende voor de verhaallijn en de teksten: “Er loopt een rode draad door het verhaal dat gaat over VVV-mascotte Koelie die de tienjarige Gijsje, een verstokte VVV-fan, bij de hand neemt en hem door de historie van VVV voert. Gijsje staat symbool voor elke, willekeurige VVV-supporter die meer over de club wil weten. Soms maakt Gijsje onderdeel van een situatie of illustratie uit, soms kijkt hij vanaf de zijlijn toe. Hij is niet alleen getuige van de vele sportieve successen van de club maar zeker ook van de dieptepunten. We hebben in het boek ook aandacht besteed aan statistieken. De laatste twaalf bladzijden staan vol met wetenswaardigheden over de club zoals de topscorers, wie waren de trainers in de loop der jaren of records die zijn gevestigd.” Van Gijs tot Keisuke wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage. Het boek zal niet in de reguliere boekhandel te koop zijn en wordt gratis verstrekt aan seizoenkaarthouders, vrijwilligers, oud-spelers, sponsoren en andere BVO’s. Een geste naar eenieder die de Venlose club een warm hart toedraagt, een verzamelaarsobject ook dat over vijftig jaar in tal van huishoudens in een boekenkast moet staan pronken. Berden: “Ondanks dat het een uitzonderlijk boekwerk is geworden, blijft de inhoud toch herkenbaar voor zowel supporters als mensen die de club VVV niet zo goed kennen. Het past ook precies in het motto ‘zonder verleden geen toekomst’ die de commissie Historisch Besef VVV zich tien jaar geleden bij de oprichting heeft gesteld. Het is juist die commissie die ook verantwoordelijk is voor het beeld van Jan Klaassens dat voor het stadion staat, de award voor de beste jeugdspeler die jaarlijks wordt uitgereikt of de jaarlijkse strijd om de Herman Teeuwen Memorial. En nu dus deze jubileumuitgave waarin we weer een stukje Venlose voetbalhistorie schrijven, maar in een ander perspectief.” (sportinvenlo.nl)