Tom van Bergen

 

Maart 2004, Grens en Maas…..

Hoewel de selectie nagenoeg fit is, startte Blerickenaar Tom van Bergen zowel in de uitwedstrijden tegen De Graafschap en Cambuur als de thuiswedstrijd tegen Den Bosch in de basis. Een speler die door trainer Wim Dusseldorp bij de selectie werd gehaald en die het in hem gestelde vertrouwen bepaald niet beschaamde.

Naam: Tom van Bergen
Leeftijd: 22 jaar
Beroep: Profvoetballer
Club: VVV-Venlo
Positie: Middenvelder

Je hebt het voetbal letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Vertel er eens iets over.
“Mijn vader was profvoetballer bij Haarlem en MVV. Daarna werd hij onder meer trainer van Blerick. Mijn zuster voetbalt voor Geldrop en het Nederlands elftal. Als jochie hing ik altijd al op de velden van Blerick rond. Toen ik vier was, werd ik lid en op tienjarige leeftijd zat ik al bij VVV.”

In de A-jeugd kende je wat problemen met je lengte. Wat was er aan de hand?
“Ik had een groeiachterstand. Ik ben in die tijd ook niet aan voetballen toegekomen. Ik had groeihormonen kunnen slikken, maar dat heb ik niet gedaan. Al op de basisschool werd gezegd dat ik ruim 1.80 zou worden en die voorspelling is gelukkig uitgekomen. Het was wel een tijd dat ik aan uitgaan ben toegekomen. Niet dat ik er direct behoefte aan had, maar ik kreeg de gelegenheid.”

Kun je je dat nog steeds permitteren?
“Jawel, maar met mate. Ik vind het wel leuk. Maar als m’n vrienden me via email vragen mee te gaan om een avondje in Amsterdam te stappen, hebben ze er begrip voor dat ik dan pas. Voetballen is belangrijker voor me.”

Ook jij hebt voetbal met studie gecombineerd. Veel spelers hebben dat als zwaar ervaren. Jij ook?
“Eigenlijk niet. Voetbal en studie waren voor mij gewoon hobby’s. Ik moet er natuurlijk wel bij vertellen dat ik het voordeel had dat ik in Blerick woonde. Veel andere spelers waren veel tijd aan reizen kwijt. Dat gold voor mij dus niet.”

Heb je er aan gedacht verder te studeren?
“Dat heb ik gedaan. Eerst een jaar HEAO, maar dat beviel me niet. Achter de boeken en geen beweging, niks voor mij. Daarna heb ik driekwart jaar op de sportacademie in Tilburg gezeten. Ik wilde graag gymleraar worden, net als mijn zuster. Ik kon het helaas niet met voetbal combineren. Daarom wilde ik met voetbal stoppen. Heb ik bij VVV ook aangegeven. Probleem was dat ik niet meer terug zou kunnen wanneer ik met die studie zou stoppen. VVV is toen met de academie gaan praten. Nu zou ik wel terug kunnen.”

Het gaat momenteel niet zo geweldig met VVV. Jullie hebben al tien punten achterstand op Sparta dat op de vijfde plaats staat. Is de nacompetitie nog wel haalbaar?
“De komende week is cruciaal voor ons. Op papier hebben we een licht programma. Vrijdag wonnen we al met 0-2 tegen Cambuur, maandag spelen we thuis tegen Veendam en vrijdag uit tegen Fortuna. Na die wedstrijden weten we waar we staan. Wanneer we te veel punten verspelen, kunnen we het wel vergeten.”