Tom Timmermans

 

Februari 2004, Grens en Maas…..

Hij is pas 20, en is toch al ruim tien jaar ‘in dienst’ van VVV-Venlo. Dit seizoen stond hij zeven keer in de basis en mocht verschillende keren invallen. Hij speelt op ‘10’, en dat is een nadeel, want daar speelt ene John van Loenhout.

Naam: Tom Timmermans
Leeftijd: 20 jaar
Beroep: Profvoetballer
Club: VVV-Venlo

VVV won het afgelopen wekend met 4-2 van Excelsior. Verdiend?
“Denk ik wel. In de eerste helft ging het gelijk op. De 1-0 van John van Loenhout brak de wedstrijd open. Toen kwamen we ook aan voetballen toe. In de tweede helft waren we beter. We hadden met grotere cijfers kunnen winnen, wanneer we de kansen beter hadden benut. Zeker na de 3-0 toen Excelsior alles op alles ging zetten.”

Met John van Loenhout is gelijk je grote concurrent op het middenveld genoemd. Hoe ga je daar mee om, want je moet het vaak met invalbeurten doen.
“Wanneer John fit is, speelt hij natuurlijk gewoon. Ik realiseer me dat het moeilijk is hem uit de basis te spelen. Maar wanneer hij niet fit is, speel ik. Dit seizoen heb ik zeven keer in de basis gestaan. Daar ben ik best wel tevreden over, hoewel ik natuurlijk altijd meer wil.”

Wat is het verschil tussen de spelers Van Loenhout en Timmermans?
“We zijn beide aanvallende types die achter de spitsen spelen. Ik ben meer een speler die tot in de zestien blijft combineren, terwijl John de acties maakt en vanuit alle standen kan schieten. Daar moet ik ook naartoe. Ik leer veel van hem. Vooral dat afwerken. Hoe en wanneer schiet je en hoe creëer je ruimte om te schieten.”

Je speelt vanaf je negende al bij VVV.
“Het eerste jaar trainde ik alleen bij VVV, daarna heb ik op college Den Hulster mijn HAVO afgemaakt. Die combinatie tussen voetbal en studie was behoorlijk zwaar. ’s Ochtends om acht uur van huis vertrekken en ’s avonds om acht uur weer terug. Gelukkig bestaat er een goed samenwerkingsverband tussen school en club. Wanneer ik om wat voor reden dan ook een les moest overslaan, was dat geen probleem. Heel flexibel.”

Heb je nooit overwogen na de HAVO een andere opleiding te volgen?
“Dat wilde ik wel, maar ik wist in die tijd niet of ik bij de selectie zou komen. Dat gebeurde dus wel en ik besloot toen van een cursus af te zien. Nu wil ik wel weer iets gaan doen. Daar hameren mijn ouders ook op.”

Je mag aannemen dat je ouders een belangrijke rol in je carrière hebben gespeeld.
“Zonder meer! Gelukkig kom ik uit een echte voetbalfamilie. Mijn vader is trainer van Reuver, mijn broer speelde ook nog bij VVV en mijn moeder houdt ook van deze sport. Ze hebben, zeker in het begin, veel voor me moeten doen, maar dat was allemaal geen probleem.”

Je contract loopt na dit seizoen af. Denk je dat het wordt verlengd?
“Heel moeilijk te zeggen. Ik hoop het natuurlijk wel. Je bent afhankelijk van de nieuwe trainer. Hij moet het in je zien zitten. Daar kun je niets aan doen, behalve keihard blijven werken.”

Wat is je uiteindelijke doel?
“Dat wat iedere speler wil: zo hoog mogelijk spelen. Dat gaat nu vanzelf, want met VVV gaat het bergop. Ik hoop ooit nog eens in de eredivisie te spelen.”