Pol van Boekel

 

Zondagsnieuws, augustus 2007…

Pol van Boekel fluit geen wedstrijden van VVV-Venlo

VVV-Venlo opent het seizoen met de uitbeurt tegen AZ. Bepaald geen gemakkelijke opgave. Toparbiter Pol van Boekel hoopt dat de Venlose ploeg aan het begin van het seizoen al de nodige punten kan verzamelen, want onderaan bungelen, demotiveert nu eenmaal.

Pol van Boekel speelde halverwege de jaren negentig regelmatig in de basis van de Koelclub. Hij hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen om tot het scheidsrechtersgilde toe te treden. En met succes, want de Vierlingsbeker prijkt inmiddels op de A-lijst van de KNVB. Van Boekel was verrast dat VVV zover kwam en al helemaal dat de beslissende duels met RKC Waalwijk in het voordeel van de Venlonaren uitvielen. “Ik had kort ervoor nog de wedstrijd tussen RKC en AZ gefloten en de Waalwijkers maakten een gedreven en goede indruk op me”, vertelt Van Boekel. “VVV heeft ervoor gekozen jonge, talentvolle en gretige spelers aan te trekken en geen ego’s die veel geld opstrijken. Dat lijkt me een uitstekende zaak. De club is zuinig op de centen. Gezond en verstandig. Ik denk dat VVV ook met degradatie rekening houdt. In dat licht bezien is het verstandig geweest jonge spelers te contracteren die na een eventuele degradatie gewoon in Venlo blijven. Zo’n groep groeit door en maakt een goede kans onmiddellijk weer te promoveren. Met een nieuw stadion en een groep die veel meer ervaring heeft, kun je doorgroeien naar een stabiele eredivisieclub.”

Verleden
Omdat Van Boekel een VVV-verleden heeft, zal hij geen enkele officiële wedstrijd waar de Koelclub bij betrokken is, mogen fluiten. Daar zit hij ook niet mee. Het Nederlandse voetbal kent 38 BVO’s, een ervan valt buiten de boot. Van Boekel: “Ik vind het wel jammer, maar het is beter zo. Ik weet zeker dat ik negen van de tien wedstrijden tot een goed einde zou leiden, maar wanneer het mis zou gaan, zou ik de volle laag krijgen.” (sportinvenlo.nl)

oktober 2002, Grens en Maas…..

Vijf jaar speelde Pol van Boekel uit Vierlingsbeek voor profclub VVV uit Venlo. Hij redde het uiteindelijk niet. Toch heeft hij zijn zaakjes op orde. Hij heeft een maatschappelijke carrière, voetbalt op het hoogste amateurniveau en hij heeft ambities in het scheidsrechtersvak.

Naam: Pol van Boekel
Leeftijd: 27 jaar
Beroep: medewerker Rabobank
Voorheen: profvoetballer
Huidige club: JVC Cuijck
Vorige clubs: Volharding, VVV

Je werd al op jeugdige leeftijd door VVV bij Volharding weggehaald. Was er geen twijfel, je was pas vijftien?
“Zeker wel. Totdat Remy Reynierse bij ons thuis kwam en ons precies uitlegde wat de bedoeling was. Toen ben ik overstag gegaan.”

Het was vallen en opstaan bij VVV. Wat was de oorzaak?
“De trainers. Ik heb vijf trainers bij VVV meegemaakt. Wanneer ze kwamen, namen ze ook spelers van hun vorige club mee. Daar gaven ze meestal de voorkeur aan. Versleyen nam Witzenhausen, Van Appelen en Van der Meer mee, Henk van Stee een hele stoet spelers van Sparta, Rotterdam. Steeds kreeg ik het eerste jaar wel speelminuten, maar meer ook niet. In het tweede seizoen vocht ik terug en stond ik weer in de basis.”

Toch heb je het niet gered in het betaalde voetbal.
“Nee, dat had financiële oorzaken. Het had niets met mijn voetbalkwaliteiten te maken.”

Het moet hard aangekomen zijn toen VVV je contract niet wilde verlengen.
“Zeker weten. Ik had in die tijd net met mijn vriendin een huis gekocht. Je komt gewoon in de WW terecht. Je vraagt je af hoe het verder moet. Gelukkig ben ik wel zo slim geweest eerst mijn MEAO af te maken. Dat was een basis. De eerste twee maanden dat ik zonder werk zat, vielen nog wel mee. Het was hartje zomer. Maar dan komen de muren op je af. Je wilt per se werken. In oktober 2000 kon ik aan de slag bij de Rabobank.”

Je speelt nu bij JVC Cuijck in de Hoofdklasse. Nooit overwogen om terug te keren naar je oude club Volharding?
“Nee, mijn clubliefde reikt niet ver. Bovendien wilde ik op het hoogste niveau spelen. En dat is bij JVC. De club speelt een vooraanstaande rol in de hoofdklasse. Toen ik in januari 2000 hoorde dat mijn contract bij VVV niet verlengd zou worden, hing de club al snel aan de lijn.”

Heb je de ambitie ooit nog eens in het betaalde voetbal terug te keren?
“Ik heb de ambitie wel, maar tegelijkertijd realiseer ik me dat dat bijna niemand gelukt is.”

Dus een leuke baan, wat trainen en elke zondag een wedstrijd in de hoofdklasse?
“Drie jaar geleden ben ik een scheidsrechterscursus gaan volgen voor profs en oud-profs. Ik sta nu op de C-lijst en heb ambities in die richting. Ik mag al wedstrijden van de A-jeugd en reserve elftallen van het betaalde voetbal fluiten. Ik wil wel hogerop. Ik krijg die mogelijkheid ook, maar voorlopig heb ik gekozen voor het voetbal bij JVC. Ik voel me nog te jong om te stoppen.”

Weekblad De Brug, woensdag 21 mei 1997. Voorbeschouwing VVV – Haarlem…..

Pol van Boekel blijft hopen op een basisplaats

“Geen idee waar het aan gelegen heeft”, verzucht Pol van Boekel. “Misschien dat we na een opgelopen achterstand aanvallend teveel risico’s nemen en er gaten in de defensie vallen. Moeilijk te beoor­delen, ik zat op de bank en dan weet je toch niet wat er in de hoofden van de spelers op het veld omgaat. Mogelijk zijn ze met hun gedachten bij de naderende nacompetitie ge­weest. Feit blijft dat die Folkert Velten een half uur heeft meegespeeld en drie keer scoorde.”

De 21-jarige Vierlingsbeker Pol van Boekel kan momenteel onmogelijk een tevreden mens zijn. Niet alleen verloor VVV met 3-0 van Heracles, ook de club waar zijn carrière een aanvang nam, Volharding, degra­deerde dit seizoen kansloos uit de hoofdklasse en zijn favoriete ploeg Feyenoord miste de landstitel. “Ach, Volharding is een hardwerkend collectief geweest dat gewoon kwaliteit te kort kwam om zich in de hoofdklasse te kunnen handhaven en Feyenoord verdiende de landstitel domweg niet. Mijn vader is grensrechter in het betaalde voetbal en hij moest de wedstrijd Ajax-Feyenoord vlaggen in de ArenA. Ook toen verloor Feyenoord weer door een spelwijze te hanteren die me bepaald niet kon bekoren.” Al twee seizoenen vecht Van Boekel voor een basisplaats, tot dusver zonder succes en dat stemt hem tot nadenken. Onder Reynierse, Versleijen en Brand mocht hij regelmatig in de basis opdraven maar daar is dit seizoen geen sprake van. Van Stee ziet het kennelijk niet zo zitten in de sympathieke Brabander. Toch kreeg Van Boekel onlangs een driejarig contract aangeboden. “Ik heb een oriënterend gesprek met bestuurslid Deckers gehad waar een aanbieding is uitgerold. Daarover heb ik met mijn zaakwaarnemer gesproken en we doen binnenkort een tegenvoorstel. Laat ik voorop stellen dat ik het bij VVV ontzettend naar mijn zin heb. Toch wil een speler altijd voetballen en dat geldt ook voor mij. Twee jaar geleden hoopte ik op een basisplaats maar daar kwam het niet van omdat er steeds spelers van buitenaf aangetrokken werden. Dit seizoen dacht ik kans te maken op een vaste stek rechtsachter maar na de komst van De Wolf maakte Remco Schol, die aanvankelijk voorbestemd was om samen met Rayer het hart van de verdediging te vormen, de meeste aanspraak op die plek. Ook na dit seizoen is het mogelijk dat een aantal spelers vertrekt, en het verleden heeft bewezen dat er dan steeds weer andere spelers aangetrokken worden waardoor ik weer buiten de boot val en daar voel ik dus weinig voor.

Loterij
Een driejarig contract ondertekenen betekent misschien dat ik drie jaar op de bank zit, niet aan spelen toekom en 25 ben wanneer het contract afloopt. Ik geloof dat ik goed op dit niveau mee kan en, net als Pascal Boer tegenwoordig bij Helmond, bij elke willekeurige eerste-divisieclub goed uit de voeten kan. Ik ben echt een teamspeler die op het middenveld schoffelt en het vuile werk opknapt.” Pol van Boekel gaf zijn studie aan de vervoersacademie op om zich volledig op het voetbal te kunnen concentreren en hij traint nu vrijwillig als full-prof bij VVV mee. Daarnaast werkt Van Boekel part-time bij de glashandel van zijn toekomstige schoonvader in Wellerlooi. “Het is trouwens niet helemaal waar dat ik mijn studie afgebroken heb om me alleen maar met voetbal bezig te houden. De studie bleek te technisch en niet commercieel, dat viel me tegen en daarom ben ik ermee gestopt. Ik steek nu regelmatig de handen uit de mouwen bij het bedrijf van mijn schoonvader en verricht ook wat administratieve activiteiten. Ik moet tenslotte wat achter de hand hebben, mocht mijn voetbalcarrière niet van de grond komen. Vooralsnog ga ik daar echter niet vanuit. Eerst maar even de nacompetitie afwachten waarin ik ons zeker niet kansloos acht. Hoewel het de sterkste nacompetitie van de afgelopen jaren gaat worden, blijft het toch een loterij.” (sportinvenlo.nl)

 

 

Uit weekblad De Brug, december 1995. Voorbeschouwing VVV – Telstar…..

Pol van Boekel kent z’n beperkingen

Pol van Boekel is Feyenoord-fanaat in hart en nieren. De 20-jarige Vierlingsbeker, die vijf jaar geleden uit de B-jeugd van Volharding door VVV werd weggeplukt, koestert, met een knipoog, de ambitie om eens in het rood-wit in de Rotterdamse Kuip te voetballen.

De eerstejaars student aan de Vervoersacademie in Venlo staat nog tot en met het volgende seizoen bij de Venlose club onder contract. Vooralsnog is hij echter uit op een basisplaats die hij zichzelf eigenlijk dit seizoen al had toebedeeld. “Vanaf april van dit jaar stond ik steeds in de basis, ik scoorde aan het einde van het vorige seizoen drie keer en ik had mezelf al rijk gerekend maar na de komst van Van Appelen voelde ik al dat het mis zou gaan. Een nieuwe aankoop moet je natuurlijk laten spelen en ik dreigde uit de spreekwoordelijke boot te vallen.” Van Boekel, wiens favoriete stekkie de rechtshalf plaats is, realiseert zich terdege dat het op de rechterflank opererend koppel Smits en Verberne moeilijk te passeren is. “Het is een tandem dat elkaar feilloos aanvoelt. En dat maakt het moeilijk voor mij. Misschien dat VVV geneigd is Werner Smits het volgend seizoen te verkopen, dan maak ik ook weer een kans.” De sympathieke ‘Beker’, die de prestaties van zijn Volharding nog steeds op de voet volgt, is zich bewust van het gegeven dat techniek niet zijn sterkste punt is maar hij compenseert deze tekortkoming met zijn aangeboren snelheid en een grote dosis vechtlust. “Dat zijn mijn sterke punten, van mij hoeft niemand een vloeiende actie of een subtiele passeerbeweging te verwachten. Toch ben ik ervan overtuigd dat je het met snelheid en gezonde werklust ver kunt schoppen. Kijk maar naar Van Gobbel bij Feyenoord, die is ook enthousiast en vooral snel. Die kom je, voor je hem gepasseerd bent een keer of drie tegen.”

Amstel-cup
Pol van Boekel is optimistisch gestemd wanneer hij het over de tweede helft van het seizoen heeft. Hoewel hij onderkent dat VVV een zeer matige start van het seizoen heeft gekend, ziet hij de toekomst toch met veel vertrouwen tegemoet. “We zijn zeer zwak gestart maar we hebben ons gaandeweg hersteld. De groep groeit langzaam maar zeker naar elkaar toe en de aanpak van Versleijen begint zijn vruchten af te werpen. We acteren nog steeds in de Amstel-Cup en we zijn naar de middenmoot opgerukt.” Zaterdag speelt VVV zijn laatste competitiewedstrijd van dit jaar. Telstar is de tegenstander en VVV bewaart bepaald geen goede herinneringen aan de eerste ontmoeting met de Velzenaren. “We verloren destijds ongelukkig met 2-1. Ik vind het een rare ploeg die geen bekende namen, behoudens Rini van Roon, kent. Een stugge ploeg ook waaraan we de handen vol zullen hebben maar ik heb een goed gevoel en het wordt tijd dat we thuis ook weer eens winnen.” Het lijkt er inderdaad op dat de supporter die VVV wil zien winnen gedoemd is om mee te reizen met zijn favoriete club naar uitwedstrijden. “We hadden het er laatst met de trainer nog over maar niemand had er een logische verklaring voor.” Logisch of niet, het is te hopen dat Versleijen en zijn mannen nog een spetterend oudejaarsvuurwerk voor de toeschouwers in petto hebben. (sportinvenlo.nl)