Paul Jans

 

VVV-Venlo vandaag in de Arena tegen Ajax
augustus 2007
Trainer Andre Wetzel had gehoopt op zes punten uit vijf wedstrijden. Het werden er drie en daarmee is de Koelclub al in een vroeg stadium in de onderste regionen van de eredivisie verzeild geraakt. Met de wedstrijd van vandaag in Amsterdam tegen Ajax in het verschiet, lijkt het erop dat VVV-Venlo op een vierde opeenvolgende nederlaag afstevent.

“Het zijn ook niet de wedstrijden waarin je de punten moet halen”, zegt VVV-spits Paul Jans. “Elk punt tegen dat soort clubs is een bonus. Tegen Excelsior en Roda JC hebben we twee prima wedstrijden gespeeld. Tegen De Graafschap en NAC was het een stuk minder. En dat is jammer, dat zijn toch wedstrijden geweest waarin we punten hadden moeten pakken.” Na een uitstapje van een seizoen naar het Nijmeegse NEC, is de aanvaller terug op het oude nest. In Nijmegen zat Jans veelal op de bank. Toch droeg zijn verblijf in Nijmegen in positieve zin bij aan zijn ontwikkeling als voetballer. “De concurrentie was er hevig”, zegt Jans. “Het was voor mij de gelegenheid eens in een andere keuken te kijken. Ervaring opdoen in een andere omgeving en me realiseren dat ik het niveau aankon.” Tot dusver is Jans nog niet aan scoren toegekomen. Een spits wordt veelal afgerekend op het aantal doelpunten dat hij scoort. Op dat punt mag, en mocht, Jans steeds op kritiek rekenen. Niet helemaal terecht, zo oordeelt de 26-jarige aanvaller. “Ik denk dat veel mensen niet inzien dat ik ook andere kwaliteiten heb. Ik ben misschien niet de mooiste voetballer, maar ik creëer wel ruimte om anderen te laten scoren. Bovendien pik ik natuurlijk zelf regelmatig mijn doelpuntje mee.”

Kritiek
Mensen als Johan Derksen en Jan van Halst uitten de afgelopen weken in niet mis te verstane bewoordingen hun kritiek op de Venlose club. Beide heren zijn van mening dat VVV degradatiekandidaat nummer één is. Jans: “Het is aan ons om die kritiek te weerleggen en te laten zien dat we wel degelijk iets in de eredivisie te zoeken hebben. Ik weet dat het vandaag tegen Ajax bijzonder moeilijk gaat worden. De volgende week spelen we thuis tegen Utrecht. Dan moeten we punten pakken. Eerst maar eens die wedstrijd tegen Ajax. Natuurlijk ben ik voor zo’n wedstrijd extra gespannen. Ik geniet er eigenlijk ook wel van. Maar wanneer ik het veld oploop, is het afgelopen met het genieten en ga ik vol aan de bak. Dan heb ik overal schijt aan.” Wanneer het aan voorzitter Hai Berden ligt, speelt VVV-Venlo de return in Gladbach. Een aantrekkelijke gedachte? “Meer supporters kunnen dan een kaartje kopen. Dat wel. Maar geef mij maar De Koel, daar voel ik me echt thuis.” (sportinvenlo.nl)

 

 

oktober 2005, Zondagsnieuws…

Wat Paul Jans betreft is het dit seizoen buigen of barsten

oktoberaugustus 2005
VVV-Venlo won met 2-4 in Rotterdam van koploper Excelsior. Hij scoorde twee keer. Maar dat was voor Jong VVV. Niet dat Paul Jans zich te min voelt om in de tweede keus te spelen, maar hij wil de basis in en dus moet hij de strijd met Platvoet aangaan en trainer Neumann overtuigen van zijn kwaliteiten. En daar is hij niks te beroerd voor.

Het seizoen begon veelbelovend voor de in Keldonk woonachtige spits. Tegen Telstar en AGOVV startte hij in de basis en pikte zijn goaltje mee. Toch kwam er de klad in, want uiteindelijk koos Neumann toch voor Rik Platvoet als spits. Sinds die tijd stond Jans alleen nog tegen MVV in de basis en moest hij zich verder tevredenstellen met invalbeurten. Balen dus. “En dat is logisch”, zegt Jans. “Niemand zit graag op de bank. Ook ik dus niet. Het team draaide lekker en ik had er vertrouwen in. Ik had verwacht meer aan spelen toe te komen.” In Venlo en omstreken begint zo langzamerhand de hoop te groeien dat VVV rechtstreekse promotie kan bewerkstelligen. De ploeg lijkt in balans en, in tegenstelling tot het vorig seizoen, weet de club ook de punten tegen de ‘kleintjes’ binnen te halen. Wat Jans betreft wordt het dit seizoen een kwestie van buigen of barsten. “Tegen toppers als Volendam en Zwolle hebben we gelijkgespeeld, daar waar er misschien nog wel meer in had gezeten. We hebben uit bij Utrecht gewonnen. Ik denk dat veel spelers heel erg teleurgesteld zouden zijn wanneer we geen kampioen zouden worden. Maar het seizoen is nog lang en we zullen 150 procent moeten geven om ons doel te bereiken.”

Gatorade Cup
“In vergelijking met het vorig seizoen is de selectie kwantitatief misschien wat minder, maar kwalitatief beter.” VVV wist in de Gatorade Cup onlangs nog in en van Utrecht te winnen en de ploeg mag op 20 december in de volgende ronde tegen Heerenveen aantreden. De kans dat VVV de cup wint lijkt nihil. Dat realiseert Jans zich ook wel, maar het is de ultieme gelegenheid om een beetje aan het grote werk te ruiken en ervaring op te doen. Jans: “Ik weet niet hoe mijn ploeggenoten er over denken, maar ik vind het niet erg om uit tegen Heerenveen te moeten spelen. Die supporters, dat stadion, de sfeer, daar ben ik gevoelig voor.”

Trainers
“Het is altijd een fantastische ervaring. Ik zou willen dat de supporters in De Koel ook wat meer te keer gingen. Gek eigenlijk, in Utrecht deden ze dat wel.” Intussen heeft Jans dit en de twee vorige seizoenen met drie verschillende trainers gewerkt. Voordeel of nadeel? “Ik denk allebei een beetje. Ik vind het jammer dat Adrie Koster is weggegaan. Hij heeft het karwei niet afgemaakt. Wie weet wat hij nog allemaal voor ons in petto zou hebben gehad. Anderzijds is het weer wel fijn om met andere trainers te werken. Je leert er een hoop van.” Mocht VVV dit seizoen promoveren, dan zou het zich wellicht moeten versterken. Direct gevolg daarvan zou kunnen zijn dat Jans straks buiten de boot valt. Jans blijkt daar ongevoelig voor: “Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar van mij zijn ze voorlopig nog niet af.” (sportinvenlo.nl)