Niels Fleuren

 

 

Uit Zondagsnieuws, december 2008…

VVV-Venlo tevreden, Niels Fleuren tevreden

Onlangs werd zijn contract tot in de zomer van 2012 verlengd. VVV-Venlo tevreden, Niels Fleuren tevreden. De Venlose club boert, net als de 22-jarige verdediger, goed in de Jupiler League. Na de overwinning op concurrent Excelsior voert VVV de ranglijst aan met maar liefst tien punten voorsprong op RKC Waalwijk en twaalf op de club uit Rotterdam.

Fleuren had er al op gerekend dat er een belangrijke rol voor de Koelclub zou zijn weggelegd, dat brengt immers degradatie uit de eredivisie met zich mee. Prominente spelers als Linssen, Amrabat en Oost vertrokken, maar Honda en Calabro bleven. Fleuren: “Bovendien hebben we ons versterkt met jongens als Kolder, Van Kouwen en Schaken. Dus we zijn er niet zwakker op geworden.” Toch ervaart de in Gennep woonachtige Fleuren dit seizoen totaal anders dan het jaartje eredivisie. “Toen we met 4-0 van Heerenveen verloren, vond iedereen dat normaal. Dat hoorde erbij”, vertelt Fleuren. “Nu is dat helemaal anders. Iedereen verwacht van ons dat we steeds winnen. Dat legt meer druk op ons, ook al omdat De Koel steeds volzit. Voetballen in de Jupiler League is heel anders dan we in de eredivisie gewend waren. Daar krijg je veel meer ruimte. In de Jupiler League gaat het veel meer om kracht en loopvermogen. Daarom hebben we in de voorbereiding ook tegen clubs als Fortuna en Helmond Sport gespeeld.” VVV startte enigszins aarzelend. Met twee overwinningen, evenveel gelijke spelen en een nederlaag vond de ploeg zich na vijf wedstrijden terug in de subtop. Door een sensationele reeks van elf overwinningen op rij en een concurrentie die zo vriendelijk was keer op keer punten te verspelen, staat de club nu een straatlengte voor, ondanks het feit dat de club punten tegen Helmond Sport, MVV en Go Ahead verspeelde. “De meeste clubs zijn aan elkaar gewaagd”, zegt Fleuren, “maar ik denk dat wij spelers hebben die een wedstrijd kunnen beslissen.”

Frisse kop
Twee jaar geleden stond VVV voor de winterstop ook al riant aan kop. De bekende winterdip? Ook al door de blessure van Calabro? Fleuren gelooft er niet in, zeker niet na de zege op Excelsior. “Natuurlijk hebben we het erover gehad. Ik denk niet dat je de blessure van Calabro op kunt hangen aan de mindere periode. We hadden, ook al door de blessure van Kolder, voorin niet echt een aanspeelpunt, maar daar heeft het niet aan gelegen. Je kunt altijd wel een keer verliezen, dat heeft de trainer ons ook duidelijk gemaakt.” Op 2 januari hervat VVV de training. Tot die tijd heerst er rust in De Koel. Tien dagen vrijaf voor de spelers en Fleuren is daar niet rouwig om. De spelers krijgen geen lijstjes mee met wat ze wel of niet mogen eten of drinken. Ook zijn er geen trainingsschema’s waar ze zich aan moeten houden. “Ik vind het wel lekker. Gewoon tien dagen niet met voetballen bezig zijn. Je kunt je weer opladen en met een frisse kop aan de trainingen beginnen. Je moet wel op je voeding blijven letten en niet elke dag frites of bitterballen eten. Maar je brengt door de feestdagen toch de meeste tijd met je familie door. Ik denk dat twee duurloopjes wel volstaan om goed voorbereid weer aan de trainingen te beginnen.”

Contract
Fleuren begon zijn carrière bij Vitesse in Gennep. Al op jeugdige leeftijd belandde hij bij het jeugdplan van VVV. Dat betekende aanvankelijk een keer per week bij de Venlose club trainen en af en toe een wedstrijdje spelen. Zijn competitiewedstrijden werkte hij destijds gewoon bij Vitesse af. Fleuren volgde een Vwo-opleiding aan het Den Hulster College. Aan die tijd bewaart de jeugdige speler goede herinneringen. Fleuren: “Je was altijd vroeg weg en laat thuis, maar we gingen altijd met een man of vijf met lijn 83 naar Venlo. Dat was altijd gezellig. Ik wilde de opleiding afmaken, mijn ouders wilden dat ook en mijn toenmalige trainer Wim Dusseldorp eiste het zelfs.” Onlangs werd het contract van Fleuren verlengd tot in de zomer van 2012. Een logische stap van de Koelclub, meent Fleuren. Wanneer VVV zou promoveren en Fleuren zou ook in de eredivisie goed presteren, zou het niet ondenkbaar zijn dat andere clubs geïnteresseerd zouden zijn in de diensten van de verdediger. “Kennelijk is VVV tevreden over me”, zegt Fleuren, “en dan is zo’n contractverlenging wel normaal want anders had ik na het volgend seizoen transfervrij kunnen vertrekken. Daar had VVV ook weinig aan gehad. Wanneer we promoveren en ik speel het volgend seizoen goed, moet een geïnteresseerde club gewoon meer op tafel leggen. Als ze me willen hebben, doen ze dat echt wel.” (sportinvenlo.nl)

Uit Zondagsnieuws, februari 2007…..

Niels Fleuren is nog lang niet uitgeleerd in Venlo

Hij is pas twintig. Toch mag het talent uit Gennep al voor het derde seizoen op rij rekenen op een basisplaats bij VVV-Venlo. Onlangs tekende hij een driejarig contract dat hem tot 2010 aan de Koelclub bindt. Club tevreden, Niels Fleuren tevreden.

Fleuren is realist genoeg om te beseffen dat VVV-Venlo op dit moment de club is die hem het meest te bieden heeft. “In een andere club uit de Jupiler League ben ik niet geïnteresseerd”, zegt Fleuren. “VVV heeft minstens zoveel ambities als welke club dan ook. Bovendien leer ik hier in Venlo nog veel.” Ook anderszins is Fleuren realist. Natuurlijk, hij is uit op een glansrijke carrière als profvoetballer, maar er zijn nu eenmaal zaken die roet in het eten kunnen gooien. Een zware blessure bijvoorbeeld. Fleuren sloot een Vwo-opleiding succesvol af en tegenwoordig volgt hij een cursus bedrijfseconomie. “Zo kun je je aandacht ook eens verleggen”, vertelt Fleuren. “Bovendien is er geen tijdslimiet aan gebonden, zodat je niet onder druk staat.” VVV-Venlo draait lekker in de top van de Jupiler League mee. Door het vertrek van enkele waardevolle spelers zag het er daar voor aanvang van het huidige seizoen niet naar uit. Ook Fleuren is enigszins verbaasd en hij dicht het goede presteren van de Venlose club toe aan het feit dat de groep naar elkaar toe is gegroeid. Dat er versterkingen moeten komen is wel duidelijk.

Playoffs
“Ammi, Van Kouwen en Willem Janssen gaan ervandoor. Dat is een zware aderlating. Wanneer we ook het volgend seizoen een rol van betekenis willen spelen, moeten er zeker versterkingen komen.” Ook het seizoen ervoor zag VVV-Venlo al belangrijke spelers vertrekken. Fleuren denkt dat een club als VVV ook het nodige geluk moet hebben om te voorkomen dat het spelersmateriaal steeds maar weer uitgehold wordt. Fleuren: “Wanneer je eenmaal bent gepromoveerd, ben je in staat spelers vast te houden, komt er meer geld binnen voor versterkingen en kun je proberen je in de eredivisie te handhaven. Nogmaals, ik denk dat je ook geluk moet hebben.” Fleuren gaat ervan uit dat VVV-Venlo de playoffs gaat halen. Een plek bij de eerste vijf is dan belangrijk. “Omdat je dan de eerste ronde vrij bent”, licht Fleuren toe. “En dan is het maar afwachten welke tegenstander je krijgt. Het kan alle kanten op.” (sportinvenlo.nl)