Maurice Koenen

 

Weekblad De Brug, april 1997…

Lot Maurice Koenen ligt in handen van Henk van Stee

“Natuurlijk is John de Wolf in organisatorisch opzicht belangrijk voor VVV. Toch heeft het niet alleen aan de afwezigheid van De Wolf gelegen dat we met 4-0 van Veendam verloren hebben. Het was duidelijk een collectief falen.”

Maurice Koenen kijkt met weinig plezier terug op zijn optreden aan De Lange Leegte in het hoge noorden. De 22-jarige verdediger pendelt dit seizoen tussen de hoofdmacht en het reserveteam en de Lottummer is daar allerminst gelukkig mee. Koenen speelt bij voorkeur in het hart van de defensie maar de concurrentie van De Wolf en Rayer is hem vooralsnog te machtig. Het vorig seizoen duelleerde Koenen regelmatig met de inmiddels vertrokken Jaap Geurtjes om de linksachterpositie. “En natuurlijk had ik dit seizoen gehoopt op die vaste stek links in de verdediging maar de trainer heeft gekozen voor Winston Bakboord die wat aanvallender ingesteld is. Met die zienswijze moet ik vrede hebben. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer zou strijden om een basisplaats. Een speler wil nu eenmaal altijd voetballen en ik vorm op die regel bepaald geen uitzondering.” Het contract van Maurice Koenen loopt na dit seizoen af en vandaag vinden er besprekingen plaats tussen de verdediger en VVV over een eventuele nieuwe verbintenis. “De manager en trainer hebben al laten doorschemeren dat ze me graag voor VVV willen behouden. Het liefst zou ik in Venlo blijven. We hebben een leuke groep en ik ga elke dag nog fluitend naar De Koel. En daar gaat het toch om, plezier in het voetbal. Ik voel dat ik nog niet aan mijn plafond zit. Ik ben een stuk rustiger geworden, constanter ook. Had ik in het verleden moeite met het tempo, nu kan ik gemakkelijk mee. Je wordt toch wat ervarener en slimmer.

Sportmassage
Door onbesuisdheid liep ik vroeger nogal eens onnodig tegen een rode of gele kaart op. Daar is nu geen sprake meer van. Een vaste plaats in de basis blijft echter mijn grote wens. Bij voorkeur bij VVV maar wanneer zich een andere club zou melden die me een basisplaats zou garanderen, zou ik een dergelijke aanbieding zeker overwegen.” Koenen rondde onlangs zijn studie af en mag zich tegenwoordig logistiek en commercieel medewerker noemen. Een kantoorbaantje van negen tot vijf is aan hem echter niet besteed. “Ik kan niet stilzitten, daarom ben ik, op advies van verzorger Nol Hornix, aan een cursus sportmassage begonnen die ik in juni hoop af te ronden. Ik heb dan toch wat papiertjes op zak die me in de toekomst verder kunnen helpen.” Zaterdag tegen Excelsior hoopt Maurice Koenen er weer bij te zijn maar hij weet als geen ander dat zijn lot in handen van trainer Henk van Stee ligt. “Ik weet niet in hoeverre John de Wolf van zijn blessure hersteld is. Joost Volmer is in elk geval nog wel geschorst. Ik hoop dat ik weer een kans krijg want zoveel gelegenheden om me te bewijzen heb ik dit seizoen niet gekregen. Feit blijft dat we tegen Excelsior gewoon de drie punten moeten pakken. Wanneer we thuis tegen dat soort ploegen niet meer kunnen winnen, verdienen we het niet eens om aan de nacompetitie deel te nemen.”

 

 

Uit weekblad De Brug, november 1995. Voorbeschouwing VVV – TOP Oss…..

Maurice Koenen en z’n ultieme streven

Het hele seizoen is Maurice Koenen al in een hevige, sportieve strijd met Jaap Geurtjens verwikkeld om de bezetting van de linksachter positie. Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat Koenen het gevecht in zijn voordeel beslist heeft maar “Geurtjens is absoluut niet uit beeld”, waarschuwt trainer Versleijen elders op deze pagina.

De 21-jarige Lottumse semiprof die een dag per week naar school gaat en de rest van de week stage loopt bij Transnova, moet dus op zijn tellen passen. Zaterdag kan hij het streepje dat hij momenteel op Geurtjens voor heeft, zoals Versleijen het uitdrukt, uitbouwen tot een straatlengte en zich voorlopig verzekeren van een basisplaats. Het ultieme streven van Koenen: “Je kunt natuurlijk wel roepen dat je hier of daar wilt voetballen, dat deze of gene je grote voorbeeld is maar daar houd ik me dus absoluut niet mee bezig. Ik streef ernaar om een basisplaats te veroveren. Desnoods ten koste van Jaap Geurtjens. Ik ken hem al vanaf de tijd dat ik acht jaar geleden voor het eerst de Koel binnenstapte en we zijn goede vrienden.” Toch heeft de aanwezigheid van Geurtjens wat Maurice Koenen betreft een positieve invloed op de ontwikkeling van beide spelers. “Ja zeker, wil je in de basis staan dan moet je er tijdens de training blijk van geven dat je op scherp staat, je bent je ervan bewust dat elke verslapping fataal kan zijn en dat de volgende wedstrijd je concurrent in de basis staat. Toch is het niet zo dat de steeds aanwezige dreiging dat ik er wel eens naast zou kunnen staan doordat Jaap beter presteert dan ik, me constant door het hoofd spookt en dat is maar goed ook want ik denk dat ik daardoor verkrampt zou gaan spelen.” Koenen is het met de stelling van Nico van der Meer eens dat de linkerflank wat stroever functioneert dan de rechterflank.

Prognose
“Maar daar wordt aan gewerkt, op rechts hebben Juno Verberne en Werner Smits door hun loopvermogen wat meer opbouwende kwaliteiten terwijl Nico en ik meer verdedigend ingesteld zijn. Ik schakel gewoon mijn tegenstander uit en lever de bal in hetgeen niet wil zeggen dat ik geen opbouwende kwaliteiten zou hebben, ik heb immers aan het einde van het afgelopen seizoen en in de nacompetitie als laatste man bewezen wel degelijk over tactische inzichten te beschikken.” Dat is ook het essentiële verschil tussen Jaap Geurtjens en Maurice Koenen, althans zo denkt de laatste erover: “Jaap is eigenlijk meer een middenvelder die op kracht voetbalt, ik ben, dacht ik, tactisch wat sterker.” Zaterdag stuit Koenen op twee goede bekenden die het vorige seizoen nog in de Koel acteerden, Driessen en Derix. En hoewel hij wel uitziet naar de confrontatie met beide heren, is het voor Koenen toch een wedstrijd als alle anderen die domweg gewonnen dient te worden wil VVV nog een rol van betekenis spelen in de strijd om de tweede periode. “Ik spreek die jongens nog wel wanneer ik ze ‘s zondags bij een amateurwedstrijd tegenkom. Niets aan de hand hoor, we zijn nog altijd goede vrienden. Maar zaterdag gaan we ze verslaan. Mijn prognose? 2-0 of 2-1 voor ons. Een periodetitel? Het zou leuk meegenomen zijn maar laten we eerst maar eens gewoon de punten pakken.” (sportinvenlo.nl)