Mart Minten

 

Uit Grens en Maas, september 2003…

De Sevenummer is al drie jaar trainer van het Venlose Quick Boys. Hij voetbalde bij Sparta, VOS, weer Sparta, Kessenich, Venlose Boys, VVV Venlo en Venlo. Een kleurrijke carrière van een kleurrijk mens.

Naam: Mart Minten
Leeftijd: 42 jaar
Beroep: Logistiek medewerker
Club: Quick Boys
Functie: Trainer

Je bent nu trainer van Quick Boys in Venlo. Je hebt met mensen als Rayer, Reynierse en Koerver gewerkt. Hoe is het om zelf voor een groep te staan?
“De jeugd tegenwoordig is anders dan in de tijd dat ik nog actief op de velden rondliep. De jeugd heeft tegenwoordig ook meer omhanden. Die jongens zijn nu wat gemakkelijker met afmelden, hoewel ik moet zeggen dat het bij ons wel meevalt. Ze melden zich wel eens af omdat ze naar een verjaardagsfeestje moeten. Dan denk ik altijd weer: ga dan een uurtje later. Dat zijn van die dingen waar je mee te maken krijgt.”

Het vorig seizoen eindigde de Venlose ploeg als tweede in de vijfde klasse. Hoe gaat het nu?
“Afgelopen zondag hebben we de eerste overwinning geboekt. We zijn slecht gestart. Dat kwam omdat een aantal spelers tijdens de bekerduels schorsingen had opgelopen. We gaan weer voor een van de topplekken in elk geval.”

Tot waar reiken je ambities als trainer?
“Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik bekijk het gewoon van jaar tot jaar. Het kan best zijn dat ik het volgend seizoen als trainer stop en in een lager elftal van Sparta ga spelen. Je moet plezier aan het trainersvak beleven. Daar draait het allemaal om.”

Je hebt vier seizoenen bij VVV Venlo gespeeld. Hoe waren die jaren?
“Het was een fantastische ervaring. Ik heb er ontzettend veel gezien en geleerd. We zijn in die tijd twee keer naar de eredivisie gepromoveerd en er ook twee keer weer uitgevlogen. Dat zijn dingen die je altijd bij zullen blijven.”

Je kwam pas bij VVV terecht toen je al 29 was. Een echte laatbloeier dus.
“Zeker. Ik heb er nog lang aan getwijfeld of ik het wel moest doen. Wanneer je jonger bent, maak je die stap gemakkelijker. Ik denk dat negen van de tien spelers van mijn leeftijd het niet gedaan hadden. Voetballen op dat niveau was destijds nu eenmaal geen vetpot. Jeu Heger, een van de trainers waar ik mee heb gewerkt, heeft me over de streep getrokken. Achteraf gezien, heb ik er absoluut geen spijt van gehad.”

Je wilde na drie seizoenen VVV stoppen. Je bent toch doorgegaan.
“Ik wilde een jaar eerder al stoppen. Wiel Teeuwen, de toenmalige manager, heeft me overgehaald nog een jaar door te gaan. Ik moet eerlijk toegeven dat de eredivisie voor mij net iets te hoog gegrepen was. Ik heb wel wedstrijden meegespeeld, maar meestal zat ik op de bank. Ik was iemand die voorop ging in de strijd, een echte karaktervoetballer. Dus wilde Teeuwen dat ik nog een jaartje bleef om in het tweede team mee te draaien.”

Zien we je nog terug als trainer van Sparta?
“Wie weet…..”