Marcel Meeuwis

 

Uit Zondagsnieuws, december 2005…

Alleen promotie houdt Marcel Meeuwis in Venlo

Wanneer Marcel Meeuwis het volgend seizoen nog steeds bij VVV-Venlo speelt, staat een ding vast: VVV is naar de eredivisie gepromoveerd. Promotie is de absolute voorwaarde die de aanvoerder stelt voor een langer verblijf in Venlo.

Het zag er lang naar uit dat VVV de voornaamste kandidaat voor directe promotie was. De ploeg speelde fris van de lever en haalde de nodige punten binnen. De laatste maand is daar de klad ingekomen. De Venlonaren verspelen keer op keer punten en de concurrentie kwam snel naderbij. Nederlagen tegen Go Ahead en Eindhoven, gelijke spelen tegen Fortuna en Cambuur zorgden ervoor dat de ploeg niet onaantastbaar bovenaan staat. Toch weet Meeuwis die stelling te relativeren. “Tegen Excelsior scoorden we in extra tijd de 1-0. Dat was mazzel. We hebben ook andere wedstrijden wat gelukkig gewonnen. Maar ik moet toegeven dat het nu wat moeizamer gaat.” Een vergelijking met het vorig seizoen dringt zich onwillekeurig op. Ook toen draaide het voor de winterstop uitstekend, waarna de ploeg terugviel en moest afhaken in de strijd om directe promotie. Meeuwis: “Die vergelijking wordt nu gemaakt ja. We zijn er misschien wel te veel mee bezig, zo is het een mentale kwestie aan het worden. Als je al zeven keer op rij van een ploeg hebt verloren, ga je er niet met een goed gevoel naartoe. Daar moeten we nu voor waken. Het van ons afzetten.”

Winterstop
Een korte winterstop nadert. VVV werkte de laatste maand acht wedstrijden af en voor de winterstop wachten nog Heerenveen voor de beker en de thuisbeurt tegen Emmen. Een druk programma dat zijn tol begint te eisen. “We zijn dat niet gewend”, zegt Meeuwis. “Mentaal en fysiek is het zwaar. Iedereen heeft hier of daar wel kleine pijntjes. Ik ben ook niet tevreden over mijn eigen spel. Zeker niet de afgelopen maand. Ik werk er aan, let op mijn voeding en rust meer. Je zoekt naar oorzaken. Misschien moet je dat niet doen en gewoon verder gaan. Daarom is zo’n korte winterstop wel lekker. En dan wacht Helmond. Kunnen we er weer met een frisse kop tegen aan.” (sportinvenlo.nl)

Uit Zondagsnieuws, februari 2005…

Brabander Marcel Meeuwis kiest voor Limburgse zekerheid

Het had er alle schijn van dat de 24-jarige Goirlenaar na afloop van het vorig seizoen naar zijn oude club Willem II zou terugkeren. Het liep anders. Marcel Meeuwis tekende een tweejarig contract bij VVV in Venlo. En mocht de club promoveren, dan is de kans groot dat er een derde seizoen bij komt.

Toch vreemd dat Meeuwis uiteindelijk koos voor een club uit de Gouden Gids-divisie in plaats van een ploeg die op het hoogste niveau acteert. Meeuwis heeft er wel een verklaring voor. “Robert Maaskant is de nieuwe trainer daar. Hij heeft echter niets van zich laten horen. Geen telefoontje, niks. Dat gaf me weinig vertrouwen in een nieuwe toekomst bij die club. Ik wil nu eenmaal spelen.” Op vijfjarige leeftijd begon Meeuwis zijn loopbaan bij de plaatselijke club Taxandria waar zijn talent niet onopgemerkt bleef. RKC, PSV en Willem II toonden al snel belangstelling. Verrassend genoeg koos de jongeling voor de club uit Tilburg. “Ik was acht en Waalwijk en Eindhoven lagen voor een joch als ik heel erg ver weg”, herinnert hij zich. Op 23 augustus 2000 maakte Meeuwis zijn debuut in de hoofdmacht tijdens een wedstrijd om de Amstel Cup tegen de amateurs van Nijenrodes. In dat en het volgende seizoen stond hij zes keer in de basis. Daarna stokte zijn carrière.

Champions League
Het jeugdig talent moest in een tijd dat Willem II om de Champions League speelde opboksen tegen gevestigde namen als Marcel Valk, Arno Arts en Danny Landzaat. Om te rijpen verhuurde Willem II hem in het seizoen 2002/2003 aan VVV-Venlo. Daar ontwikkelde de middenvelder zich in een rap tempo. Willem II wilde hem terug, maar de trainer kennelijk niet. Meeuwis: “Maaskant liet niets van zich horen en ik wist wat ik in Venlo had. Adrie Koster belde me een paar keer met de vraag of ik niet bij VVV wilde blijven. Ik wist dat de club om de prijzen mee wilde doen, belangrijke redenen om toch voor VVV te kiezen.” Intussen pakte VVV de eerste periode, maar zakte daarna wat weg. In de winterstop versterkte de club zich met oudgediende Earnest Stewart en de van ADO Den Haag afkomstige Rik Platvoet. Reden voor voorzitter Hay Berden te roepen dat VVV-Venlo dit seizoen de stap naar het hoogste voetbalpodium zou moeten kunnen maken. Een wat voorbarige gedachte?

Eetgelegenheid
“We hoeven voor geen enkele ploeg bang te zijn”, zegt Meeuwis, “de neuzen wijzen dezelfde kant op. Ik zeg niet dat we promoveren, maar kansloos zijn we met dit materiaal zeer zeker niet. Door de komst van Earnest en Rik zijn we in de breedte alleen maar sterker geworden. Meer concurrentie op het middenveld en in de voorhoede. Dat maakt ons alleen maar scherper.” Meeuwis denkt intussen ook aan zijn maatschappelijke carrière. Eens houdt het voetballen tenslotte op. Met een vriend opent hij in april in het centrum van Goirle een eetgelegenheid. “Ik ga er niet werken hoor”, zegt Meeuwis, “mijn vriendin trouwens wel. Het is gewoon een investering waar ik volledig achter sta.” (sportinvenlo.nl)

Uit Grens en Maas, november 2003…

Hij hoopt het volgend seizoen weer voor zijn oude club Willem II uit te kunnen komen. En het ziet er naar uit dat die hoop omgezet wordt in werkelijkheid, want de Oisterwijker speelt zich dit seizoen nadrukkelijk in de kijker van de club die hem nu nog aan VVV verhuurt.

Naam: Marcel Meeuwis
Leeftijd: 23 jaar
Beroep: Profvoetballer
Club: VVV-Venlo
Vorige clubs: Taxandria, Willem II

Eerst werd Fortuna Sittard met 7-0 afgedroogd en afgelopen vrijdag was VVV met 1-3 te sterk voor koploper Helmond Sport. Een verdiende overwinning?
“Ik vind van wel. Als we wat slimmer hadden gespeeld, had de overwinning nog wat groter kunnen uitvallen. We waren agressiever dan Helmond en we hadden ook meer kansen. Natuurlijk kwamen we na die 7-0 ook met veel zelfvertrouwen naar Helmond. Bovendien was die ploeg koploper en hadden we in zekere zin niets te verliezen. Dat voetbalt ook wat gemakkelijker.”

Het lijkt er op dat VVV in uitwedstrijden beter speelt dan in thuiswedstrijden. Waar ligt dat aan?
“In uitwedstrijden ligt de druk niet bij ons. We spelen meer vrijuit dan voor eigen publiek. We kunnen het spel ook niet zo goed maken.”

Je krijgt over het algemeen lovende kritieken in de pers. Ben je zelf ook tevreden over je prestaties?
“Ik heb een aantal goede wedstrijden gespeeld en ben redelijk tevreden. Ik ben meer een werker, iemand die de bal afpakt en afgeeft. Dat gaat gewoon niet altijd goed. Tegen Haarlem heb ik mijn slechtste wedstrijd tot nu toe gespeeld, hoewel ik toen wel de assist aan Bas Jacobs gaf die de winnende goal scoorde.”

Dit is het tweede seizoen voor je bij VVV. De club heeft je van Willem II gehuurd. Blijf je ook na dit seizoen nog in Venlo?
“Dat denk ik niet. Het ziet ernaar uit dat ik terugkeer naar Tilburg. Trainer Mark Wotte van Willem II wilde me in Venlo laten rijpen. Ik denk dat ik qua voetbal hier volwassen ben geworden. Daar heb ik de kans ook voor gekregen. Hier in Limburg is alles wat gemoedelijker. Het klinkt misschien raar, maar het vorig seizoen mochten we verliezen. Dat is bij Willem II ondenkbaar.”

Het heeft er even naar uitgezien dat je na afloop van het vorig seizoen aan Helmond Sport zou worden verhuurd. Dat is niet doorgegaan. Waarom niet?
“Helmond kon de huurkosten niet opbrengen, VVV wel. En ik wilde ook graag bij VVV blijven, zeker toen ik hoorde dat de club mensen als Loontjes, Arts en Van Loenhout had gecontracteerd. Mijn verstand zei gewoon dat ik in Venlo moest blijven. Beide clubs hebben ambities, maar bij VVV was de kans om in de basis te staan het grootst. Dat heeft ook meegespeeld.”

Vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma. Een zware dobber?
“Go Ahead is een directe concurrent wanneer het gaat om een plaats in de nacompetitie. Winnen is daarom belangrijk, en daar gaan we natuurlijk ook voor. Het publiek verwacht dat ook van ons. En terecht. Vergeet trouwens niet dat we het vorig seizoen twee keer kansloos van die ploeg hebben verloren. Het is zaak om spits Bram Marbus uit te schakelen. Hij is levensgevaarlijk. Ook een man als Ugur Yildirim kan met één actie een wedstrijd beslissen.” (sportinvenlo.nl)