Jan Versleijen

 

Uit weekblad De Brug, 18 oktober 1995. Voorbeschouwing AZ…

Versleijen: “Je traint om beter te worden”

Voor de tweede maal binnen een week stuit VVV op een koploper van de eerste-divisie. Door eigen toedoen nota bene want door het punt dat de Venlonaren afgelopen zaterdag aan het Friese Cambuur ontfutselde, kon het Alkmaarse AZ door een eclatante 4-0 overwinning op RBC de koppositie van Cambuur overnemen.

AZ heeft een korte maar roemruchte historie achter de rug. De club zag in 1967 het levenslicht en begin jaren tachtig wist de vereniging, mede door de financiële impulsen van de gebroeders Molenaar, door te stoten naar de nationale top. In het seizoen 80/81 werd AZ kampioen van Nederland en mocht ons land als zodanig vertegenwoordigen in de Europacup 1. Het seizoen daarvoor was AZ al eens doorgedrongen tot de finale van het UEFA-cup toernooi waarin het verloor van Ipswich Town. Ervaren spelers als Johnny Metgod, Hugo Hovenkamp, Jan Peters, Ronald Spelbos en Peter Arntz terroriseerden destijds de Nederlandse voetbalvelden. Het AZ anno 1995 is een ploeg met aanzienlijk minder mogelijkheden maar nog steeds met grote ambities. De coryfeeën van weleer vertoeven al lang en breed in het bejaardentehuis en genieten nog wat na van hun flonkerende carrière. Zij hebben inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwe Alkmaarder helden: Donny Huysen, Niels Gerestein, John Mut­saers, Paul Nortan en niet te vergeten Piet Keur doen onder de bezielende leiding van trainer Theo Vonk dit seizoen een ultieme poging om terug te keren in het Nederland­e voetbalwalhalla, de PTT Tele-competitie. Op haar lange weg naar de hoogste afdeling stuit AZ aanstaande zaterdag om half acht in stadion de Koel op de mannen van Jan Versleijen die weliswaar nog niet helemaal in de ‘winning mood’ zijn maar die door het vertoonde spel toch enig zelfvertrouwen hebben gekregen, althans dat mag men veronderstellen na het verdienstelijke gelijkspel in Leeuwarden.

Teambuilding
“Langzaam maar zeker staat er een ploeg op het veld die ik tijdens de voorbereiding al voor ogen had”, vertelt Versleijen. “Teambuilding heet zoiets tegenwoordig. Je traint niet om bezig te zijn, je traint om beter te worden. We oefenen veelvuldig op balsnelheid, combinatievermogen en bijvoorbeeld onze specifieke manier van verdedigen, uniek voor de eerste-divisie. De spelers hebben elkaars mogelijkheden leren kennen, andermans fouten worden gerespecteerd en er wordt meer waardering opgebracht voor elkaars kwaliteiten. Dat is de basis waarop je verder moet bouwen. Maar dat maakt het karwei zaterdag niet minder lastig, we moeten trachten ons eigen spelletje zoveel mogelijk te spelen en AZ storen in de opbouw en ver van ons strafschopgebied houden. Daarnaast is de ploeg uiterst gevaarlijk bij stilstaande situaties. Of ik op voorhand al teken voor een gelijkspel? Dat kan ik je pas na de wedstrijd vertellen’, aldus luidt het enig mogelijke goede antwoord van trainer Jan Versleijen. (sportinvenlo.nl)