Frank van Kouwen

 

Uit Zondagsnieuws, januari 2010…..

‘We hebben geen grove middelen nodig gehad om ons staande te houden’

Met twintig punten uit achttien wedstrijden bezet de ploeg een verrassende negende plaats in de eredivisie. Daarmee is VVV-Venlo allerminst zeker van handhaving, zeker niet nu Honda de ploeg tijdens de winterstop heeft verlaten en een adequate vervanger is niet zomaar gevonden, zo realiseert zich ook Frank van Kouwen.

Het is feest in huize Van Kouwen. Zoontje Milan viert zijn eerste verjaardag en familie en vrienden komen over de vloer. Een gezellig samenzijn zo vlak voor het vertrek naar Turkije waar VVV-Venlo een week verblijft ter voorbereiding op de tweede competitiehelft. Van Kouwen kijkt met voldoening terug op de eerste achttien wedstrijden. De 29-jarige Weertenaar moest in het begin van het seizoen regelmatig zijn plaats in het hart van de verdediging afstaan aan Sjors Verdellen, maar hij lijkt het pleit voorlopig in zijn voordeel beslecht te hebben. Van Kouwen: “Sjors is meer een mandekker, terwijl ik meer voetbal en samen met Patrick (Paauwe, red) vaker bij de opbouw naar links en rechts betrokken ben. Dat is voor de tegenstander lastiger te bespelen. Maar alles heeft z’n voor- en nadelen.” VVV-Venlo startte de competitie met een sensationele 3-3 in Eindhoven tegen PSV waarna een hele reeks gelijke spelen volgden. De eerste overwinning haalde de Koelclub thuis tegen Heracles binnen. De negende plek is een rechtstreeks gevolg van overwinningen op concurrenten als RKC, Sparta en Willem II. Toch hebben de Venlonaren zowel uit als thuis onnodig punten laten liggen, zoals tegen Den Haag, Groningen, Roda, NAC en Heerenveen. Opvallend is het geringe aantal gele en rode kaarten dat de ploeg dit seizoen tot dusver moest incasseren. Van Kouwen heeft er als verdediger slechts twee op zijn conto. Van Kouwen “We hebben de lijn van het vorig seizoen doorgetrokken en spelen nu ook aanvallend voetbal met drie spitsen. Het vorig seizoen lag de druk op ons. Nu is dat veel minder en kunnen we vrijuit voetballen. Kennelijk hebben we geen grove middelen nodig gehad om ons staande te houden en dat ervaar ik als pluspunt.”

Uitdaging
De tweede competitiehelft moet VVV-Venlo het doen zonder smaakmaker en vedette Keisuke Honda. Hij tekende een contract in Moskou bij de plaatselijke CSKA. Een forse aderlating, zo geeft ook Van Kouwen volmondig toe. “We hadden gehoopt dat hij tot het einde van het seizoen zou blijven. Helaas zat dat er niet in. Het zal moeilijk, zo niet onmogelijk zijn hem te vervangen. Maar je weet het nooit. Kijk maar naar Thierry Henry. Hij vertrok naar Barcelona en ze missen hem bij Arsenal niet eens. Het is maar hoe je er als team mee omgaat. Het is wel zaak dat VVV uitkijkt naar een geschikte nieuwe speler voor de positie van Honda en wellicht nog een versterking op een andere positie. Dat moet kunnen, VVV heeft nu immers wat geld om te besteden.” Intussen wordt duidelijk dat VVV solliciteert naar de diensten van een andere Japanner: Maya Yoshida. Een keuze die Van Kouwen verrast. “Die posities zijn eigenlijk al redelijk goed ingevuld met Verdellen, Paauwe en mij. Bovendien kunnen De Regt en de nieuwe Nigeriaan Alex ook goed op die plek uit de voeten. Maar goed, hij moet maar laten zien wat hij kan. Concurrentie kan geen kwaad, het houd je scherp.” Van Kouwen heeft het uitstekend naar zijn zin in Venlo. Het is het eerste seizoen dat hij op volle toeren meedraait in de eredivisie en toch verrast hij met de uitspraak dat hij nog wel eens in het buitenland zou willen spelen. In Duitsland bijvoorbeeld. Van Kouwen: “Ik ben 29 en ik heb het er met mijn vrouw serieus over gehad. Mijn kinderen zijn één en drie jaar, dus school kan geen probleem zijn. Het zou een hele nieuwe uitdaging zijn. Ik heb twaalf jaar betaald voetbal in Nederland gespeeld dus waarom niet? Het plaatje moet natuurlijk wel kloppen.” (sportinvenlo.nl)

 

 

Interview met Frank van Kouwen, augustus 2008

‘We hebben ook de spelers in huis om bij de eerste drie te eindigen’

Vanzelfsprekend is hij teleurgesteld. Zijn transfer naar Roda JC was bepaald geen succes. Hij viel enkele keren in en dat was het dan. VVV-Venlo is blij met zijn terugkeer. Frank van Kouwen moet het komend seizoen de stabiliteit van de defensie waarborgen. Zondagsnieuws sprak met de oude én nieuwe aanvoerder van de club die dolgraag promotie naar de eredivisie wil realiseren.

VVV-Venlo zag zijn aanvoerder met lede ogen vertrekken. Frank van Kouwen werd door Huub Stevens naar Kerkrade gehaald. In januari van het vorig jaar tekende hij een contract. Van Kouwen hoopte dat Roda spelers uit de defensie zou verkopen. Dat gebeurde niet. Bovendien wist Van Kouwen niet op eigen kracht een basisplaats te veroveren. “Voor mij was het een stapje hogerop”, zegt Van Kouwen, “als je dan op de reservebank belandt en je weet dat VVV ook in de eredivisie speelt, dan is dat best wel frustrerend. Ik had gehoopt dat Roda De Fauw zou verkopen en mij als vervanger aantrok. Dat gebeurde niet.” In de winterstop meldden Sparta en VVV-Venlo zich voor de verdediger. Beide clubs wilden hem een half jaar op huurbasis. Daar voelde Roda niets voor. Van Kouwen overigens ook niet. Hij wilde niet als ‘opgever’ te boek staan. “Je volgt de trainingen, speelt je wedstrijdjes in het tweede elftal en je vraagt jezelf langzaam maar zeker af waar je het voor doet. Je neemt je werk als het ware mee naar huis. Mijn vrouw Rachelle zei af en toe wel eens tegen me: ‘zo ken ik je niet’.”

Direct en concreet
Geen basisplaats dus voor de in Weert woonachtige verdediger. In februari van dit jaar gaf Van Kouwen aan bij Roda te willen vertrekken. De club was bereid mee te werken ondanks het feit dat Van Kouwen een meerjarig contract had. “Ik had geen plezier meer in het voetbal. En ik ben natuurlijk geen achttien meer. Dan heb je nog de tijd om door te groeien.” Meerdere clubs wilden Van Kouwen inlijven, óók clubs uit de eredivisie. Toch nam Van Kouwen het risico niet. “Een club uit de eredivisie was een optie. Maar ik realiseerde me dat ik me op eredivisieniveau nauwelijks heb kunnen bewijzen zodat de kans dat ik bij een volgende eredivisieclub weer op de bank zou belanden niet ondenkbaar zou zijn. Daar voelde ik helemaal niets voor. Ja, als dan VVV op een gegeven moment weer aanklopt, dan hoef je niet al te lang na te denken, zeker omdat de club zich heel direct en concreet opstelde en bereid was een bepaald bedrag voor me op tafel te leggen terwijl ze me toch transfervrij hebben moeten laten vertrekken.”

Honda
Er mag geen misverstand over de ambities van de Koelclub bestaan. De Venlonaren willen dit seizoen nog promotie bewerkstelligen. Jongens als Amrabat, Blondelle, Jungschläger, Kahya, Linssen, Oost en Soltani vertrokken. Van Kouwen, Kolder, Schaken en Van Dessel kwamen. Op het oog een hele aderlating, zeker in de breedte. Toch weerhoudt dat voorzitter Berden er niet van te roepen dat de selectie sterker is dan het vorig jaar. “Een pittige uitspraak”, meent Van Kouwen. “Toen ik in Venlo tekende, was al bekend dat Schaken en Kolder voor VVV zouden uitkomen. Ze vertelden me dat ze vooral kwaliteit in huis wilden halen en misschien iets minder kwantiteit. Doelstelling is promotie, of dat nu rechtstreeks is of via de play-offs. We hebben ook de spelers in huis om bij de eerste drie te eindigen, zeker als we Honda na de Olympische Spelen terugzien. Dat is dus echt iemand die een balletje kan trappen. Natuurlijk legt een dergelijke uitspraak van de voorzitter druk op onze schouders, maar vergeet niet dat de buitenwacht ons ook als favoriet bestempelt omdat VVV uit de eredivisie is gedegradeerd. Dat is gewoon altijd zo. Twee jaar geleden promoveerden we onverwacht door in de finale, ook al onverwacht, van RKC te winnen. Nu liggen de zaken anders en verwacht iedereen in Venlo dat we gaan promoveren. De druk is dus heel anders. Natuurlijk, we hebben de kwaliteit in huis om te promoveren, of dat nu rechtstreeks of via de nacompetitie wordt verwezenlijkt. Ik reken in elk geval op een plek in de top drie.”

Dominant
Hoe het ook zij, een belangrijke rol is weggelegd voor trainer Van Dijk. De oud-trainer van Roda JC, Helmond Sport en FC Emmen en assistent-trainer van Al Nassr in Saoedi-Arabië moet een team op de rails zien te zetten dat ‘eerste-divisie waardig’ is. De laatste grote test tegen PSV afgelopen woensdag was in elk geval hoopgevend. Van Kouwen: “De eerste twee weken heeft de trainer voornamelijk geobserveerd en de trainingen aan de assistent overgelaten. Daarna trad hij nadrukkelijk op de voorgrond en zijn we aan tactische en technische zaken gaan werken. Het is een rustige maar duidelijke man. Dat is ook wel nodig met zo’n jonge groep. We willen, zeker tijdens thuiswedstrijden, aanvallend en dominant spelen.” Van Kouwen weet weinig over de stad Venlo. Ja, de weg naar De Koel is hem bekend. Maar dat is het wel zo’n beetje. Toch lijkt hem een nieuw VVV-stadion op het kazerneterrein in Blerick wel wat. Van Kouwen: “Absoluut! In de gesprekken die ik met de club heb gehad werd daarover gesproken. Het kentekent ook de ambities van VVV. Prachtig toch zo’n voetbaltempel. Kijk maar naar een club als Liverpool.” Inmiddels is Van Kouwen alweer tot aanvoerder gebombardeerd. Dat sterkt hem in zijn zelfvertrouwen. “Het geeft me een goed gevoel”, besluit Van Kouwen, “en het plezier in het spelletje is weer terug.” (sportinvenlo.nl)

 

Uit Zondagsnieuws, november 2006…..

Frank van Kouwen wil naar de eredivisie, met of zonder VVV-Venlo

De kans dat de Weertenaar ook het volgend seizoen nog de clubkleuren van VVV-Venlo verdedigt, lijkt niet erg groot. Frank van Kouwen wil immers hogerop en het is niet erg waarschijnlijk dat de Venlose ploeg dit seizoen al promoveert.

Op RBC lijkt dit seizoen geen maat te staan. De Roosendalers staan een straatlengte voorop de rest. Dat zou betekenen dat VVV-Venlo via de play-offs een plaatsje in de eredivisie zou moeten afdwingen. Een niet onmogelijke, maar wel bijzonder lastige klus. Marcel Meeuwis kondigde het vorig seizoen al in een vroegtijdig stadium aan te vertrekken wanneer VVV niet zou promoveren. Ook Frank van Kouwen heeft plannen in die richting, tenminste wanneer zich een geschikte kandidaat meldt. En natuurlijk heeft de 26-jarige aanvoerder ook zo zijn wensen. “Dat soort beslissingen neem ik samen met mijn vrouw, ouders en vanzelfsprekend mijn zaakwaarnemer”, zegt Van Kouwen. “In maart verwachten we ons eerste kind. Willen we in Weert blijven wonen, welke club meldt zich, blijf ik blessurevrij en blijven mijn prestaties op het veld op peil, het zijn allemaal zaken die meespelen.” Over dat laatste hoeft hij zich nauwelijks zorgen te maken, want Van Kouwen maakt tot dusver een zeer constant seizoen door en scoort bovendien zeer regelmatig met schoten op doel of vrije trappen.

Biljartlaken
Van Kouwen doorliep de jeugdopleiding van Willem II en kreeg op achttienjarige leeftijd een driejarig contract bij die club aangeboden. Hij zat meestal op de bank of speelde in de tweede keus. Hij werd aan Eindhoven verhuurd, waarna VVV in beeld kwam. “De club was, en is, heel ambitieus”, zegt Van Kouwen. “VVV was een stap vooruit. Ik had gehoopt snel met de club te kunnen promoveren. Helaas is dat niet gelukt. Niet dat ik in mijn ontwikkeling stilsta, maar ik wil graag in de eredivisie voetballen.” Inmiddels presteert VVV naar verwachting. Thuis is de Venlose ploeg nog steeds ongeslagen. Volgens Van Kouwen heeft dat ook te maken met het nieuwe veld. “Wanneer je alleen al het veld oploopt krijg je zin om te voetballen. Het is een biljartlaken. Voor een ploeg als VVV ideale omstandigheden. We zijn een technische en voetballende ploeg. Dan is zo’n veld ideaal.” (sportinvenlo.nl)