Eelco Schattorie

 

Uit weekblad De Brug, 13 maart 1996. Voorbeschouwing MVV…

Nacompetitie een doel voor Eelco Schattorie

Vandaag staat de wedstrijd tegen MVV op het programma die eerder dit jaar afgelast werd. Het gaat de mannen van trainer Frans Körver, ondanks de onlangs van AZ aangetrokken spits Donny Huysen, bepaald niet voor de wind. Het Körver-effect, geforceerd door het vertrek van Reker, lijkt al na korte tijd uitgewerkt en de Maastrichtenaren hobbelen mee in de grijze anonimiteit van de eerste divisie.

Geen ups, geen downs. Misschien voor VVV een uitgelezen mogelijkheid eens een partij op overtuigende wijze naar zich toe te trekken want de Venlonaren azen nog steeds op een plek in de lucratieve nacompetitie, een doel dat, zeker na de 4-2 winst van afgelopen zaterdag tegen Cambuur binnen handbereik is. Hoewel lucratief? Gemiddeld komen er tijdens een thuiswedstrijd van VVV nog geen 2.000 toeschouwers opdagen en de vraag werpt zich op of deelname aan een nacompetitie financieel wel zo lucratief is. “Of het financieel aantrekkelijk is, waag ik te betwijfelen maar in sportief opzicht is het spelen van de nacompetitie zeker belangrijk. Het creëert voor de spelers een doel. Wanneer we vandaag van MVV winnen en Emmen wint van Veendam, dan naderen we de Groningers, die nu op de zesde plaats staan, tot op een punt. We moeten die zesde plaats pakken om verzekerd te zijn van de nacompetitie.” Met het op handen zijnde vertrek van Sibon, het mogelijke vertrek van jongens als Polman, Corneille en Koenen lijkt VVV een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Dreigt VVV door de afschaffing van het transfersysteem het kind van de rekening te worden? Schattorie: “Gevoelsmatig zeg ik dat kleine clubs wel eens de dupe van de afschaffing kunnen worden, ik kan het gevoel niet onderbouwen met argumenten, het is duidelijk een kwestie van gevoel. Ik geloof dat de salarissen van de spelers veel te hoog oplopen. Bovendien hebben ze een troef in handen wanneer ze een aanbieding van een andere club krijgen.

Watjes
Ik denk dat het allemaal wat te snel gaat.” Na de krantenberichten van afgelopen zaterdag waarin onthuld werd dat doelman René Ponk de meeste VVV’ers ‘watjes’ zou vinden en Joop Brand beleefd doch dringend door de spelersgroep verzocht werd niet op de man te spelen, vraagt menig Venlonaar zich waarschijnlijk af of er binnen de BVO misschien weer iets broeit. Schattorie: “René Ponk heeft voor aanvang van de wedstrijd tegen Cambuur duidelijk gemaakt wat er zijns inziens wel besproken is tussen hem en de betrokken journalist en dat week nogal af van hetgeen er in de krant stond. Met betrekking tot de ‘affaire’ Brand kan ik alleen maar zeggen dat we de groep duidelijk hebben gemaakt dat Joop Brand iemand is die recht door zee gaat en geen blad voor de mond neemt. De spelersgroep heeft dat goed opgepikt. En achteraf zou je zelfs kunnen stellen dat het een positieve uitwerking heeft gehad, gezien de uitstekende partij die we zaterdag tegen Cambuur gespeeld hebben.” MVV dus. Zaterdag wisten de mannen van Körver tegen Excelsior eindelijk weer eens een overwinning in de wacht te slepen. Schattorie is beducht voor de Maastrichtse opponent. “Met Frans Körver weet je het maar nooit, het is iemand die een spelersgroep helemaal gek kan maken wanneer hij de juiste snaar raakt. Omdat hij tegen VVV speelt, zal hij er alles aan doen om juist dat te bewerkstelligen. Daarnaast moeten we Jaap Geurtjens missen en is de inzetbaarheid van Maurice Koenen ook hoogst twijfelachtig. Winston Bakboord daarentegen is waarschijnlijk wel weer fit.” (sportinvenlo.nl)