Dogan Corneille

 

Uit weekblad De Brug, 17 april 1996. Voorbeschouwing VVV – Eindhoven

Dogan Corneille optimistisch over afloop seizoen

Na Maurice Koenen zette onlangs ook Dogan Corneille zijn felbegeerde handtekening onder een contract dat hem drie jaar aan VVV bindt. Feyenoord had haar oog op de 22-jarige nummer 10 van VVV laten vallen en deed hem een concreet aanbod dat onder meer behelsde dat Corneille gedoemd zou zijn, zijn dagen vooralsnog op Woudestein, thuishaven van de satellietclub van de Kuipbewoners, Excelsior, te slijten. En juist dat gegeven weerhield de schaduwspits ervan om voor Feyenoord, toch zijn kluppie, te kiezen.

Corneille koos dus voor de club die weliswaar niet op het troosteloze Woudestein speelt maar toch voorbestemd lijkt om tot in lengten van dagen op eerste-divisieniveau te blijven acteren. Dogan Corneille is het met deze fatalistische stelling bepaald niet eens: “Ik ben heel positief ingesteld, ik ben ervan overtuigd dat we zelfs dit seizoen al een goede kans maken om te promoveren. Zoals we er momenteel voorstaan, en wanneer ik het programma van Den Bosch en Veendam in ogenschouw neem, moet ik domweg constateren dat er mogelijk een vierde plaats voor ons is weggelegd. VVV is de ploeg die momenteel in vorm is en de praktijk heeft geleerd dat juist die ploegen een goede kans maken om succesvol een na-competitie af te sluiten. Kijk, voor de clubs uit de eredivisie die aan die competitie deel moeten nemen is het een straf, voor ons is het een toetje.” Ondanks het feit dat er dit seizoen een aantal trainerswisselingen heeft plaatsgevonden, gelooft Corneille niet dat dit een negatieve impact op de prestaties heeft gehad, integendeel. Ook is hij niet afkerig van de komst van Van Stee, sterker nog, de nieuwe hoofdtrainer vormde aanleiding voor Corneille om bij te tekenen. “Brand heeft een heel eigen kijk op voetbal en in combinatie met hetgeen Versleijen al bewerkstelligd heeft, is de basis gelegd voor hetgeen we momenteel presteren. En vlak zeker niet de rol die Eelco Schattorie gespeeld heeft uit. Ik heb bewondering voor de manier waarop hij de zaken aangepakt heeft. We hebben nu drie trainers ‘versleten’ maar van elke trainer steek je wel iets op.” Naast een positieve instelling, mag Dogan Corneille een stukje zelfkritiek niet ontzegd worden. In het VVV-Magazine had hij voor zijn prestatie voor de winterstop niet meer dan een vijfje over. “Ik ben voor mezelf uiterst kritisch. Ik geloof dat dat de enige juiste instelling is. Ik ben iemand die een winnaarsmentaliteit heeft en op grond daarvan mag je nimmer voldaan zijn. Het kan nu eenmaal altijd beter, was dat niet het geval, dan voetbalde ik niet bij VVV. Het is geen kwestie van een gebrek aan zelfvertrouwen, ik ben gewoon kritisch.”

Ondermaats
Dogan Corneille is overtuigd van het feit dat de na-competitie gehaald wordt. Daarnaast hoopt hij vurig dat het publiek dan ook de weg naar De Koel weer weet te vinden. “Het is toch treurig dat er tegen Cambuur geen hond op de tribunes zat. Ik denk dat het alles te maken heeft met de berichtgeving van het regionale dagblad. De wedstrijdverslagen in die krant zijn wat mij betreft ondermaats. Wanneer we met 6-0 van MVV winnen, heeft MVV slecht gespeeld. Met geen woord wordt er over onze prestatie gerept. De krant belicht slechts het randgebeuren. Een schlemielig detail kan voor die krant al aanleiding vormen om de boel tot grootse hoogten op te blazen. Dat irriteert me mateloos. Ik geloof dan ook dat de lage toeschouwersaantallen mede op het conto bijgeschreven kunnen worden van onnodige, negatieve berichtgevingen van die krant.” Veel publiek, weinig publiek, het heeft weinig invloed gehad op de reeks positieve prestaties die de Venlonaren neergezet hebben. Feit blijft dat een prominente rol in de top van de eerste-divisie verspeeld is door een weinig overtuigende ouverture van het seizoen. Corneille: “Wanneer we tijdens de eerste vijf wedstrijden meer punten gepakt hadden, zouden we nu om het kampioenschap gespeeld hebben. Spijtig, maar het is niet anders.” (sportinvenlo.nl)