Doelman John Roox terug in De Koel

 

Weekblad De Brug, November 1997. Voorbeschouwing VVV – Helmond Sport…

Oude tijden herleven. Liefhebbers van nostalgie komen weer royaal aan hun trekken want het is weer een gezellige ongeorganiseerde bende daar in De Koel. Van Stee moet weg, Van Stee mag blijven, een mogelijk muitende spelersgroep, Nijssen onthoofd, Deckers verantwoordelijk voor technische zaken, Deckers kapt ermee, Van Stee wellicht toch weg, kortom, wie het nog snapt, mag het zeggen. Een ding is echter zeker: het bestuur mag een zeker gevoel voor humor niet ontzegd worden. Half voetbalminnend Nederland lacht zich slap om zoveel besluiteloosheid.

Afijn, doorluchtige lezer, genoeg slap geleuterd over nog slappere zaken want zaterdag aanstaande staat het duel der giganten op het programma. Het Helmond Sport van oud-VVV’ers Pascal Boer, Ruud Bovee, Hans Vincent, Mario Verlijsdonk, Wiel Teeuwen en niet te vergeten John Roox komt naar De Koel. De Brabanders verloren afgelopen zaterdag op eigen terrein met maar liefst 1-4 van provinciegenoot Den Bosch en VVV won uiterst verrassend met 0-3 bij TOP Oss. John Roox, jarenlang betrouwbaar sluitpost van VVV en recentelijk nog keeperstrainer van de Venlose club, verdedigt tegenwoordig dus de roodzwarte clubkleuren van Helmond Sport. “En dat zal zaterdag knap lastig worden”, grapt Roox, “ik hoop niet dat ik de bal naar een speler in geelzwart tenue uitgooi zoals ik de laatste jaren gewend ben geweest. Maar alle gekheid op een stokje, ik ben blij dat ik weer aan spelen toekom. Eigenlijk had ik al een punt achter mijn carrière gezet maar toen manager Wiel Teeuwen me vroeg het doel van Helmond te komen verdedigen heb ik gelijk toegehapt. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, hè. Ik was weliswaar keeperstrainer bij VVV maar ik mocht vertrekken wanneer zich een betaalde club voor mij zou melden.” De inmiddels 36-jarige Roox denkt nog twee jaar mee te kunnen draaien in het betaalde voetbal. Of zijn toekomst bij Helmond Sport ligt, weet de Blerickenaar nog niet.

Aankoopbeleid
“Komt tijd, komt raad, zeg ik altijd maar. Het is niet alleen een kwestie van centen ook is het de vraag of Helmond ook het volgend seizoen met me verder wil. Ik voel me in elk geval nog topfit. Toegegeven, mijn lichaam herstelt wat trager na een week keihard trainen en een wedstrijd in de benen. Het is echter niet zo dat ik ‘s zondags niet meer van de bank afkom. We hebben een nog zeer jonge ploeg, ik heb vier jongens voor me in de verdediging staan die amper 19 zijn. Ze zijn nog wat te enthousiast en maken daardoor vaker fouten dan gelouterde spelers. Dat betekent dat er voor mij ook een sturende rol is weggelegd. Helmond zoekt het hogerop, men wil eens af van die laatste plaatsen en het vizier op de middenmoot richten, iets dat naar mijn stellige overtuiging mogelijk moet zijn met het huidige spelersmateriaal en mochten we ons onverhoopt voor de nacompetitie plaatsen, dan is dat leuk meegenomen maar een doelstelling is het beslist niet. We hebben een aardige ploeg die nog moet groeien. Een vergelij­king maken met VVV is moeilijk. Ik denk dat het aankoopbeleid van Helmond erop gericht is spelers aan te trekken die karakter en mentaliteit hebben, bij VVV lopen mijns inziens toch meer voetballers rond met voetballend vermogen. Het een compenseert het ander, dus ik verwacht zaterdag wel een aantrekkelijke en gelijkopgaande wedstrijd. Wat organisatie betreft heeft men het hier behoorlijk voor elkaar, beter dan ik vooraf gedacht had. De zaken zijn uitstekend geregeld.” Vanzelfsprekend volgt Roox de gang van zaken bij ‘zijn’ VVV op de voet. In het verleden was de doelman op de hoogte van de gebeurtenissen die zich in De Koel zoal afspeelden. Na een half jaar Helmond Sport is Roox het overzicht een beetje kwijt.

Diplomatiek
“Ik kan niet meer in de keuken van VVV kijken en dus moeilijk oordelen, laat staan veroordelen. Wel ben ik van mening dat een bedrijf met verouderde machines nu eenmaal niet in staat is een modern product af te leveren. Een bedrijf moet in de toekomst investeren en daarbij zekere risico’s niet schuwen en dat geldt ook voor een club als VVV. Ik weet niet precies wat er zich in De Koel afgespeeld heeft, wel weet ik dat een half jaar geleden, toen ik nog keeperstrainer was, Nijssen en Van Stee nog door een deur konden. Het moet dus wel erg snel zijn gegaan. Van Stee is erg ambitieus, daar waar Nijssen zich wat behoudender opstelt. Het moet toch mogelijk zijn een compromis te vinden zodat beiden goed kunnen blijven functioneren.” Het zal zaterdag een vreemde gewaarwording zijn, Roox in De Koel bij de opponent van VVV onder de lat. Twee jaar geleden met Excelsior ‘omzeilde’ Roox dit probleem nog omdat de Rotterdamse club destijds de uitbeurt tegen VVV al achter de rug had. Dit seizoen schijnt het er dan toch van te komen. “Van half acht tot kwart over negen ligt mijn hart bij Helmond Sport en hoop ik dat we winnen, na dat tijdstip ligt mijn hart weer bij VVV”, grijnst een diplomatieke Roox. (©sportinvenlo.nl)