Bernard Hofstede

 

Uit Zondagsnieuws, maart 2005…

Bernard Hofstede voelt zich bij VVV als een vis in het water

De 24-jarige prof beschikt over snelheid, techniek en scorend vermogen en is als zodanig onmisbaar voor VVV-Venlo, de club die dit seizoen de stap naar het hoogste platform wil maken. En Bernard Hofstede lijkt daar rijp voor te zijn.

Dit seizoen gaat VVV-Venlo voor het kampioenschap. De club startte furieus, pakte de eerste periodetitel, maar zakte daarna wat terug. Sparta profiteerde en lijkt ongenaakbaar. Is het kampioenschap nog een optie of moet VVV zich een ticket voor het voetbalwalhalla via de nacompetitie verschaffen. “We wilden de nacompetitie halen en hoger eindigen dan het vorig seizoen”, vertelt Hofstede. “De eerste doelstelling hebben we al verwezenlijkt. Nu willen we ook meer. We moeten gewoon in het spoor van Sparta blijven en hopen dat de club hier en daar punten laat liggen. En vergeet niet dat Sparta ook nog naar Venlo komt.” VVV versterkte zich tijdens de winterstop met Stewart en Platvoet, en daar is Hofstede blij mee, vooral omdat beide spelers een brok ervaring in huis hebben. De Venlose club lijkt hierdoor meer in balans.

PSV
Hofstede: “Er is evenwicht in het team. De verdediging staat perfect, we beschikken over een sterk middenveld en een snelle aanval. Niks negatiefs over Paul Jans hoor, maar Rik is meer spits dan Paul. Hij is doelgericht, kan een bal vasthouden en ook een actie maken. Earnest heeft een geweldig overzicht en blijft altijd rustig. Bovendien zitten er jongens op de bank die zo kunnen instappen.” Op vijfjarige leeftijd ging Bernard Hofstede naar VCH. Logisch, want al zijn vriendjes speelden er. Het talent van het joch bleef niet onopgemerkt. Scouts van VVV zagen iets in Hofstede en als achtjarig spelertje werd hij door het grote VVV uitgenodigd mee te trainen en wat oefenwedstrijdjes te spelen. Toen hij twaalf was verhuisde hij definitief naar de Venlose club. Toen diende PSV zich aan en leek er een grote toekomst voor Hofstede weggelegd. Het ging niet goed in Eindhoven. Een half jaar hield hij het vol. Het vele op en neer reizen, school en voetbal vergden te veel van de jongeling. Dus keerde Hofstede terug naar VVV. Ook dat beviel niet.

Niet relevant
“Al die verplichtingen”, herinnert Hofstede zich, “ik had er geen zin meer in, had het wel gezien.” Hofstede vertrok naar het Duitse Straelen om vervolgens bij de amateurs van VVV’03 in Venlo te belanden. Daar werd de nog steeds pas 18-jarige opnieuw door VVV benaderd. Hofstede: “Spijkerman was trainer. Hij kwam met me praten, samen met Eelco Schatorie en Hans Vergeer. Ik ben op de aanbieding om er een proefperiode te spelen ingegaan.” In het seizoen 1999/2000 stond Hofstede vijf keer in de basis en viel regelmatig in. Tegenwoordig is hij een vaste waarde voor de club en trainers van tegenstanders breken zich het hoofd hoe de snelle rechterspits te stuiten. Wanneer het aan VVV ligt, is die vraag het volgend seizoen niet meer relevant. Dan mogen Gullit, Blind en Hiddink zich daarmee bezighouden, tenminste als ze voor die tijd niet de laan uit zijn gestuurd. (sportinvenlo.nl)