Een bijzondere supporter en de dag van zijn leven

donderdag 15 februari 2018
De 69-jarige Uli Prosch, geboren op 26 december 1948 en getogen in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR), heeft VVV-Venlo diep in zijn hart gesloten. Sport, en niet alleen voetbal, was voor Uli een mooie uitlaatklep om het eentonige leven in de DDR wat meer kleur te geven. Hij bezocht vele sportwedstrijden in zijn woonplaats Leipzig en omgeving. Tevens was hij trouwe supporter van BSG Chemie Leipzig, tweevoudig Oost-Duits landskampioen en eenmaal bekerwinnaar. Tegenwoordig is hij fan van de plaatselijke amateurclub SV Fortuna Leipzig 02 en van…VVV-Venlo. Het hoe en waarom.

Op 21 november 1979 kwam Uli Prosch tijdens de interland DDR-Nederland in Leipzig in contact met Oranje supporters waaronder enkelen uit Noord-Limburg (Grubbenvorst en Horst). Nederland won deze kwalificatiewedstrijd voor de EK 1980 na een 2-0 ruststand uiteindelijk met 2-3. Voor Oranje speelden onder andere Piet Schrijvers, Ruud Krol. Tscheu La Ling, Kees Kist en Simon Tahamata. De DDR trad aan met onder andere Konrad Weise. Rüdiger Schnuphase, Joachim Streich en Jürgen Pommerenke. Allen toendertijd geen onbekenden in het internationale voetbal. Contacten voor het leven werden na de wedstrijd gesloten en Uli’s interesse voor het Nederlandse voetbal en in het bijzonder VVV-Venlo nam gestaag toe. Alles werd bijgehouden en verzameld. Een ware encyclopedie aan uitslagen en standen ontstond en tevens een klein museum van allerlei voetbalrelikwieën.

Na de val van De Muur op 9 november 1980 en die Wende ging een hele nieuwe wereld voor Uli open en hij bezocht diverse malen het westen van Duitsland, waar zijn favoriete club Borussia Mönchengladbach speelde, en Nederland. En in het bijzonder de regio Noord-Limburg waar zijn voetbalvrienden woonden. Hij had één wens; een wedstrijd van VVV-Venlo bezoeken.

Op zondagmiddag 4 februari 2018 bezocht hij samen met Wulf Basse, voorzitter van SV Fortuna Leipzig, en de selectie van deze amateurclub de wedstrijd VVV-Venlo – Feyenoord in het Seacon Stadion De Koel in Venlo. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. SV Fortuna Leipzig is een Duitse PartnerClub van VVV-Venlo met een bijzondere status. De contacten met VVV-Venlo dateren al van enkele decennia terug tijdens enkele internationale zaalvoetbaltoernooien in Schkeuditz, met de Flughafen Leipzig-Halle. De club werd opgericht als FC Fortuna Leipzig op 15 juni 1902 en is dus een generatiegenoot van VVV-Venlo dat werd opgericht op 7 februari 1903. Na enkele naamswijzigingen in de DDR-tijd werd na de hereniging van Duitsland weer de historische naam aangenomen. Ooit speelde deze club nog in de Duitse eindronde tegen Bayern München (2-0) en Hamburger SV (2-6). De 1. Mannschaft speelt dit seizoen in de Stadklasse Leipzig.

VVV-Venlo – Feyenoord 1-0! Uli was getuige van de verdiende overwinning VVV tegen de landskampioen uit Rotterdam. Het feest was compleet. “Geweldig dat directeur Marco Bogers, manager voetbal Stan Valckx, aanvoerder Danny Post en zelfs Torhüter en landgenoot Lars Unnerstall het Duitse gezelschap kwamen begroeten”, sprak Uli met tranen in zijn ogen. “Dat ik deze mooie overwinning live mee mocht maken bij mijn eerste bezoek aan VVV-Venlo. En…… ik kom terug en wacht zeker niet meer zo lang.” Uli glunderde van oor tot oor.

Maandagmorgen weer terug naar huis; 8 uur met der Zug Venlo – Leipzig. Wir sehen uns wieder in Venlo! (tekst & foto: VVV-Venlo)