Historische zege met perspectief voor VCH

 

maandag 14 september 2015
De club verloor 25 wedstrijden op rij. De laatste winst in competitieverband dateerde alweer van 15 december 2013 en er leek maar geen einde te komen aan de rampspoed van het eerste team. Tot vandaag dan. Het keiharde werken van staf, spelers en vrijwilligers onder leiding van hoofdcoach Wiel Roox (foto) leverde eindelijk rendement op. Hegelsom was het eerste slachtoffer. Het werd 3-1 voor de thuisploeg op sportpark Maassenhof in De Boekend.

De komst van Roox naar VCH begint zijn vruchten af te werpen. Hij trof bij zijn aanstelling als hoofdtrainer een levenloze selectie aan die werd geteisterd door het afhaken van gelouterde spelers die stuk voor stuk in lagere elftallen wilden voetballen en dat ook deden. Daarnaast werd de Blerickenaar geconfronteerd met jonge spelers die qua techniek te weinig in huis hadden om op niveau mee te kunnen en dat was iets waar Roox aan wilde werken. Wat dat betreft moest zelfs de hele club op de schop. Senioren en junioren moesten op technisch vlak worden bijgeschaafd. Een ware cultuurschok in De Boekend derhalve. “Je ziet nu dat spelers met veel plezier trainingen bezoeken”, vertelt Roox. “Toen ik begon was er nauwelijks animo voor de trainingen. Nu komen er vijftien tot twintig spelers opdagen en moet ik keuzes maken en sommigen teleurstellen. Zij staan er naast. Toch pakken ze dat zelfs prima op. Ze zitten niet eens op de bank maar komen toch de wedstrijd van het eerste bezoeken. Sterker nog, ook jongens van het tweede of derde die zelf in het eerste hebben gespeeld zie je nu zondags op het veld. Het is mooi om te zien wat er vandaag op het veld is gebeurd. De spelers hebben zaken opgepakt. Ze werken keihard voor elkaar. Oplossingen zoeken en niet alleen maar lange ballen hanteren. Jongens als Leon Thijssen en Roy Driessen die de jeugd op sleeptouw nemen. Niet alleen op het veld, maar ook tijdens trainingen, in het kleedlokaal en na de wedstrijd. Die jongens zagen met pijn in het hart wat er met de club gebeurde en ze wilden er weer iets voor betekenen. Ze hebben, net als keeper Bryan Roox, veel ervaring in huis en brengen balans in het team.” Doelstelling van Roox is niet alleen maar het eerste team op een hoger plan brengen. Ook de allerkleinsten worden elementaire zaken op het gebied van functionele techniek bij gebracht om zo ook in de toekomst spelers te ‘produceren’ die de club naar een hoger prestatief niveau kunnen tillen. Tegelijkertijd realiseert Roox zich als geen ander dat slechts aandacht aan voetbal te besteden niet per se zorg draagt voor een structureel goed functionerende vereniging. Ook randzaken spelen daarin een grote rol.

Middenmoot
Roox: “We hebben met de club een recreatief en prestatief plan voor de komende vijf jaar uitgezet. Je zag vandaag al hoeveel vreugde er op en om het veld heerste. Moeders met kinderen die dolgelukkig met de zege waren. Maar ook alle bestuursleden, vrijwilligers en iedereen die VCH een warm hart toedraagt. We willen een sfeer creëren die bijdraagt aan de continuïteit van de club en daar horen ook andere zaken als sec voetbal bij. We willen iedereen in het nieuw steken. Nieuwe, uniforme shirts en trainingspakken bijvoorbeeld. Voor jeugd, vrouwen en senioren. Je ziet nu al dat de spaarkas zestig leden heeft, daar waar er tot voor kort nog maar dertig leden waren. Voorheen waren de laatste klanten al om een uur of zes uit de kantine vertrokken. Nu blijft iedereen veel langer hangen. Gezelligheid en georganiseerde, kleine evenementen dragen ook wezenlijk bij aan het voortbestaan en de ontwikkeling van een vereniging.” Onderwijl sleepte VCH zondag weer eens een overwinning over de streep. Een eerste stap naar sportieve revanche voor de slechte jaren die de club achter de rug heeft. Waar het dit seizoen eindigt, weet Roox vanzelfsprekend ook niet. “Toch acht ik ons in staat in de middenmoot te eindigen. En eigenlijk is dat momenteel ook niet zo heel erg belangrijk. We zijn met z’n allen op weg om van VCH een hechte club te maken die zich geen zorgen over de toekomst hoeft te maken.”

Uitslagen, stand en programma.