Leon Theuws gaat voor Blerickse jeugd

 

maandag 16 mei 2016
Hij zat vandaag voor het laatst op de bank. Zijn ploeg won met 0-1 in en tegen Helden. Drie seizoenen was Leon Theuws als hoofdcoach actief voor FCV-Venlo. In die tijd groeide zijn team uit van promovendus tot een stabiele vierdeklasser die het wellicht nog verder had kunnen schoppen ware het niet dat de selectie met zoveel geblesseerden te maken heeft gehad. Het volgend seizoen gaat Theuws aan de slag als technisch jeugdcoördinator bij SV Blerick.

1 juli 2013 ging zijn contract in. FCV-Venlo, toen nog vijfdeklasser, deed volop mee in de strijd om promotie en eindigde uiteindelijk als derde in de vijfde klasse F. Via de nacompetitie wist de ploeg onder leiding van Wil Berden alsnog promotie naar de vierde klasse af te dwingen. Aan Theuws de taak om de formatie uit ‘t Ven ook in die vierde klasse te houden. “Dat was dat seizoen mijn primaire doel”, zegt Theuws. “Natuurlijk realiseerde ik me dat het niet gemakkelijk zou worden maar ik was wel erg blij dat FCV was gepromoveerd want als trainer wil je natuurlijk zo hoog mogelijk werken.” En hij slaagde met vlag en wimpel. FCV eindigde op een verdienstelijke zesde plek. Ook het tweede seizoen kwam zijn team niet in degradatiegevaar en eindigde wederom op een zesde plaats. Dit seizoen eindigde FCV weer in de middenmoot maar er had meer in het vat gezeten. Zijn selectie werd geplaagd door een groot aantal langdurige blessures. Theuws: “En dat waren toch dragende spelers. Toon Kraus, Ralph van Nijf, Koen Verheijen, ik roep maar even wat namen. Maar je moet verder. Daar kun je wel heel spastisch over doen maar je schiet er niks mee op. Ik heb dan ook niet geschroomd jeugdspelers op te stellen. Ik denk dat we dit seizoen het maximale eruit hebben gehaald. Ik hoop dat de groep het volgend seizoen fit is, dan kan FCV het ver gaan schoppen.”

Schipperen
In november van het vorig jaar liet Theuws het bestuur weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en dus te vertrekken. FCV-Venlo kreeg zo voldoende tijd naar een nieuwe hoofdcoach uit te zien. Die werd gevonden in de persoon van Roland Heger. Theuws zocht en vond een nieuwe uitdaging. Vanaf het komend seizoen fungeert de 48-jarige coach als hoofdcoördinator jeugd bij de club die onlosmakelijk met hem verbonden is. Zijn eerste voetbalschreden zette Theuws bij SV Blerick waar hij het zou schoppen tot een vaste waarde in het eerste team dat eerst nog in de tweede klasse speelde en later naar de eerste klasse zou promoveren. Daarna stapte hij over naar Panningen, een ploeg die destijds op hoofdklasse-niveau acteerde. Hij zou er twee seizoenen spelen om toch weer terug te keren naar SV Blerick. “Dat waren mooie jaren”, herinnert Theuws zich. “Bij Panningen speelde toen een groot aantal spelers met een BVO-verleden. Daar stak je natuurlijk wel wat van op. We eindigden als tweede en derde in de twee jaar dat ik er heb gevoetbald.” Aan elke voetbalcarrière komt een eind, ook aan die van Leon Theuws. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat Theuws aan een carrière als trainer zou beginnen. Maar ja, wanneer je twee opgroeiende jongens hebt die ook nog eens bij de jeugd van Blerick spelen, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Theuws: “Dan rol je er als het ware vanzelf in. Ik heb mijn trainerspapieren gehaald en vervolgens een jaar stage gelopen bij het eerste van Blerick. Daarna drie jaar het tweede getraind waarna ik ben doorgestroomd naar het eerste. Dat heb ik een seizoen gedaan en toen kwam FCV-Venlo op mijn pad.” Theuws is blij met de ontwikkeling die de club momenteel doormaakt. Onlangs nog werd het 650ste lid begroet. Door de groei die de club beleeft, raakt het in de problemen omdat FCV over slechts twee velden beschikt. Theuws: “Dat klopt. Dat was soms wel eens schipperen geblazen. Als club moet je natuurlijk wel over de faciliteiten beschikken om stappen te zetten. Organisatorisch heeft FCV de zaken prima voor elkaar. Ik heb er veel uitstekende contacten gehad. Het is een club waar men nog echt vriend van elkaar is.”

Spanning
Van hoofdcoach van FCV-Venlo naar jeugdcoördinator van SV Blerick. Hoewel het inhoudelijk hetzelfde is, immers het gaat om voetbal, moet het gevoelsmatig toch anders zijn. Van een job die van je vraagt elke zondag weer hypernerveus in de dug-out te zitten, op te springen, schreeuwend langs de lijn om de manschappen tot de orde te roepen en hopen dat de punten in eigen huis blijven dan wel dat ze mee naar huis worden naar het werken in de luwte. Kortom, zal de coach de wekelijkse spanning missen? “Ik denk niet dat ik dat zal missen”, lacht Theuws. “Ik kan goed met spanning omgaan. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat ik op een vrij hoog niveau heb gevoetbald. Bovendien is er er altijd een goede samenwerking geweest binnen de selectie. Dat schept vertrouwen. Ik beschouw het kampioenschap van het tweede elftal het vorig jaar als een van de hoogtepunten in mijn tijd als trainer van FCV. Het zegt iets over de stabiliteit binnen een selectie. Over hoe je iets samen kunt doen en naar elkaar toe kunt groeien.” Technisch jeugdcoördinator Mikel Heumassej van SV Blerick ondertekende onlangs een contract als hoofdtrainer bij RKDSO uit Lomm. Dus de Blerickenaren zochten een opvolger die ze vonden in Leon Theuws. En Theuws is blij met zijn nieuwe job. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, zegt Theuws. “Een club als Blerick behoort op een hoog niveau te voetballen. Dit seizoen hebben ze het fantastisch gedaan. Blerick heeft een stabiele en goede jeugdopleiding nodig en daarvoor moet je een duidelijk beleid neerzetten. Dat is de uitdaging en daar heb ik veel zin in.” (©sportinvenlo.nl)