De derby der derby’s: DSO versus DEV

 

vrijdag 11 september 2015
Het heeft even geduurd, maar zondag staat na jaren eindelijk weer eens de derby RKDSO – DEV-Arcen in competitieverband op het programma. RKDSO-coach Karel Thielen, die aan tweede seizoen bij de Lommse club bezig is, blikt vooruit.

DSO promoveerde automatisch naar de vijfde klasse, DEV moest een stapje terug doen en belandde op die manier bij de buren in de vijfde klasse F. Beide ploegen wonnen afgelopen zondag hun openingsduel. DEV-Arcen was met 3-2 te sterk voor SVOC’01 en DSO versloeg in Hegelsom de plaatselijke trots met 1-3. Beide formaties ondergingen weinig veranderingen ten opzichte van het vorig seizoen. Hoewel, trainer Karel Thielen kan dit seizoen weer beschikken over goaltjesdief Ruud van de Kerkhof die na twee seizoenen IVO terugkeerde op het oude nest. “En ik heb een groot aantal jeugdspelers bij de selectie gevoegd”, vertelt Thielen. “Jongens uit de A- en vooral B-jeugd. Die ploeg speelt op het allerhoogste niveau en die spelers door laten stromen naar de A-jeugd had weinig zin omdat ze daar weinig bij zouden leren. Ze zijn er gewoon te goed voor. Een aantal van die jongens heb ik halverwege het vorig seizoen, na overleg met bestuur en ouders, regelmatig met de selectie mee laten trainen. Ze hebben hun wedstrijdjes al gespeeld zodat het weinig moeite vergt om ze dit seizoen in te passen. Het zijn talentvolle jongens die over enkele jaren het team kunnen dragen.” Ondanks het feit dat RKDSO een stapje hoger speelt en dus geconfronteerd wordt met ploegen die het vorig seizoen al in die vijfde klasse speelden, gelooft Thielen toch in de kansen van zijn jonkies. “Hegelsom, America, BVV en wijzelf speelden het vorig seizoen nog zesde klasse, de rest in de vijfde klasse en SVEB en DEV komen uit de vierde klasse. Ik reken Kronenberg, SVEB en wellicht Resia tot tot de favorieten en ik acht ons in staat bij de eerste vijf te eindigen. We hebben een jonge, talentvolle groep en afmaker Ruud van de Kerkhof zou wel eens het verschil kunnen maken.”

Optimistisch
Thielen is blij met de afschaffing van de zesde klasse omdat RKDSO het vorig seizoen te maken had met tegenstanders als Brandevoort, Racing Boys, RKPVV of Boerdonk, namen die in Lomm bepaald niet tot de verbeelding spraken. Thielen: RKDSO is maar een klein clubje en de reizen naar die clubs kostten veel geld. Bovendien zag je dat er bij onze thuiswedstrijden maar weinig supporters van de tegenstander kwamen kijken.” En dat zal zondag ongetwijfeld heel anders zijn want na jaren ontmoeten Lomm en Arcen elkaar weer eens. De verenigingen werken op het gebied van jeugd zeer nauw met elkaar samen. Maar niet bij de senioren en het spreekt voor zich dat de derby niet alleen bij de spelers leeft maar ook bij de supporters uit beide kampen. “De jongens kennen elkaar natuurlijk door en door, ze hebben in de jeugd immers met elkaar gespeeld in de combinatieteams van DEV-Arcen en RKDSO. Zondag staan ze tegenover elkaar. Als je mijn jongens vraagt wat ze dit seizoen willen, antwoorden ze ‘die twee wedstrijden tegen Arcen winnen’. Ik hoef ze dus echt niet te motiveren.” Thielen is optimistisch over de afloop gestemd en gaat ervan uit dat zijn ploeg zondag aan het langste eind trekt. “Ik geloof dat we over meer voetballend vermogen beschikken dan DEV. De vraag is of mijn ploeg met de spanning kan omgaan. Mocht dat lukken, dan zie ik ons met 4-0 winnen.”