SCHAATSEN

 

Recreatieve Schaatsvereniging Noord Limburg (RSNL)

secretariaat:
Fennie Baalman
Hasselderheidelaan 36
5941 CV Velden
tel: (077) 472 92 00
email: bestuur@rsnl.nl

klik om naar de website te gaan

Jasper van Mierle wint Open Limburgs kampioenschap schaatsen
zondag 12 februari 2012
Jasper van Mierle uit Nijmegen heeft het Open Limburgs kampioenschap op natuurijs op zijn naam geschreven. Hij won voor Rik Koppelaar uit Eindhovenen en Luuk Aarts uit Vierlingsbeek die derde werd. Bij de dames won Anke Weerts uit Vierlingsbeek. Zij was de enige vrouwelijke deelneemster. Bij de recreatieve deelnemers won Peter Hendrickx bij de heren en Janneke Hermans uit Eindhoven bij de dames.

Bij de recreanten verschenen er zestig deelnemers aan de start, de licentierijders waren met vijftien deelnemers vertegenwoordigd. Wat voorzitter Rik van Druten van de organiserende vereniging RSNL betreft een iets tegenvallend aantal. “We hadden op meer ggehoopt, maar we hadden natuurlijk ook met concurrentie van andere wedstrijden en vooral toertochten te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een festival in augustus wilt plannen en je ziet dat er in die tijd al een hoop festivals zijn, kun je altijd naar mei uitwijken. Met natuurijs gaat dat niet. Je hebt hooguit een dag of vier, vijf om een wedstrijd uit de grond te stampen. Ik denk overigens dat dat ons goed is gelukt. We hadden een speaker en een baan die zo was aangelegd dat de wedstrijd goed was te volgen. Qua ijs hadden we de wedstrijd wel eerder kunnen organiseren, maar dan had dat op een doordeweekse dag moeten plaatsvinden. Voor licentierijders niet zo’n probleem omdat zij op voorhand al afspraken met hun werkgevers maken en vrijaf kunnen nemen. Dan hadden we misschien meer wedstrijdrijders gehad, uit alle windstreken van het land. Maar ook aanzienlijk minder recreatieve rijders. En daar doen we het ook voor. Noord Limburg is immers ons basisgebied.”

 

Foto: Jeu Lücker

Zondag Open Limburgs kampioenschap marathonschaatsen in Venlo
donderdag 9 februari 2012
De Elfstedentocht mag dan niet doorgaan, de schaatsliefhebber hoeft niet te wanhopen want zondag wordt op de Vencoulen in natuurgebied Zwart Water in Venlo de eerste open Limburgs kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs verreden. De organisatie is in handen van de Recreatieve Schaatsvereniging Noord Limburg (RSNL).

Nederland kan zijn lol niet op. De niet meer verwachte ijspret is toch gekomen en overal in het land wordt er op plassen, beekjes en andere waterpartijen druk geschaatst. En dan zijn er natuurlijk de vele marathons waar duizenden Nederlanders zich uit kunnen leven. Vandaag staat ook Venlo op de marathonkalender. De RSNL organiseerde al eerder een marathon. In 2008 om precies te zijn. Het was destijds alweer twaalf jaar geleden dat er op natuurijs kon worden geschaatst en de vereniging wilde eens leuk uitpakken. Dit tot ongenoegen van de KNSB. “Het was een wilde wedstrijd die we niet bij de KNSB hadden aangemeld”, vertelt voorzitter Rik van Druten, “en dat werd ons niet in dank afgenomen. Gelukkig heeft de bond het door de vingers gezien en er zijn geen sancties opgelegd.” De voorbereidingen lopen op schema, mede omdat de organisatie in het nabije verleden al twee keer eerder op het punt stond de wedstrijd te organiseren en er dus een draaiboek klaar lag. Even zoveel malen ging de marathon niet door vanwege de invallende dooi. Dit keer is de wedstrijd officieel aangemeld en zal er een heuse jury aanwezig zijn. Van Druten: “Nu hebben we al in een vroeg stadium met de gemeente overlegd en ook de stichting Limburgs Landschap was een belangrijke partij. Zij hebben veel geïnvesteerd in het ven en het bos eromheen en daar moet je netjes mee omgaan.” Er zijn geen hoge kosten met de organisatie gemoeid. Er moesten natuurlijk wel voor dranghekken, finishdoeken, bekers en bloemen worden gezorgd, maar daar staat tegenover dat de vereniging al rekening heeft gehouden met de organisatie van de wedstrijd en dat er een ‘potje’ werd gereserveerd. Van Druten: “We gaan, ook in de toekomst, geen gekke dingen doen. We hebben er nog even aan gedacht om het materiaal dat nodig is om de baan te vegen, zelf aan te schaffen. Maar daar hebben we vanwege de hoge kosten en het feit dat je dat materiaal maar af en toe gebruikt, toch maar vanaf gezien.”

Tempo
Schaatsers met een wedstrijdlicentie rijden vandaag een uur en vijf ronden, de dames 45 minuten en drie ronden. De recreanten rijden 45 minuten en drie ronden, de dames 30 minuten en drie ronden. Hoe ver er wordt geschaatst ligt domweg aan het tempo dat de schaatsers onderhouden. Hoe harder, hoe langer de afstand. “Ligt het tempo laag, dan bestaat de mogelijkheid dat de volledige groep afsprint. Scheiden er zich groepjes af, dan worden de schaatsers die gedubbeld zijn na de reguliere tijd uit de strijd gehaald”, legt Van Druten uit. Na de officiële wedstrijden, zijn er ook nog kortebaanwedstrijden en wedstrijden voor kinderen en ouders. De recreanten starten om 11.00 uur, de wedstrijdrijders om 12.30 uur. Inschrijven kan ter plekke. (sportinvenlo.nl)