PAARDENSPORT

 

RUITERSPORTVERENIGINGEN

MANEGES

 

Equidrôme een nieuwe ruitersportzaak met een uniek concept

In juni van het vorig jaar legde de huidige premier Mark Rutte de eerste steen. De volgende week donderdagmiddag zal topruiter Eric van der Vleuten de officiële opening van het Equidrôme verrichten. Het Equidrôme hanteert een concept dat in alle opzichten uniek is voor Nederland.

Het Equidrôme is een ruitersportzaak met een oppervlakte van maar liefst vijftienhonderd vierkante meter die shoppen, fun en beleving voor zowel professionele paardenliefhebbers als de gewone geïnteresseerde met elkaar combineert. De zaak heeft een inpandig, verhoogd terras dat uitzicht biedt op de ook al overdekte rijhal waar clinics, cursussen en demonstraties worden gegeven en waar paardensportbedrijven zich kunnen presenteren. De parkeerplaats is zo ingericht dat eigenaren er probleemloos hun wagen met trailer kunnen parkeren en hun paard een zadel of bit kunnen laten aanmeten. Shoppen met een paard dus. Charlotte Leurs is samen met haar zus Peggy bedenkster van het concept. Het Equidrôme is pal naast Tuincentrum Leurs gevestigd. Charlotte startte 5,5 jaar geleden met een eigen ruitersportzaak aan de Kleine Kerkstraat in het centrum van Venlo. Op zich niet zo’n vreemde beslissing want haar leven staat sinds haar vroegste jeugd in het teken van de paardensport in de meest brede zin van het woord. Haar moeder en opa namen aan wedstrijden deel en ze leerde haar echtgenoot kennen in diens manege. Toch was de ligging van de winkel zo pal in het centrum verre van ideaal. Je kunt immers lastig je paard mee de binnenstad in nemen. “En toch is het gebeurd”, vertelt Charlotte. “we hebben eens iemand in de zaak gehad die zijn paard aan een lantaarn paal bond om een zadel te passen.” Intussen werkten zus Peggy en Charlotte aan een plan de zaak uit te breiden. Charlotte was op zoek naar een concept dat alle paardenliefhebbers, jong, oud, amateur en professional op een laagdrempelige manier bij elkaar moest brengen. Want, zo luidt het motto van Charlotte ‘iedereen kan paardrijden’.

Inpandig terras
Het aantal paardensportbeoefenaars staat in ons land op de derde plaats en het aantal neemt nog steeds toe. Charlotte: “Ik heb de paardensport altijd willen promoten. Ik wilde een ruitersportzaak voor iemand die een uurtje per week in de manege rijdt, voor iemand die drie dagen per week zijn hobby uitoefent en voor iemand die op professionele wijze met paarden bezig is. De realisatie van Equidrôme was voor mij een grote stap waar ik lang over na heb gedacht, maar mijn passie voor paarden en ondernemerschap, dat in de familie zit, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.” Het Equidrôme richt zich niet alleen maar op winkelende paardenliefhebbers. Ook professionele paardensportbedrijven kunnen hun voordeel halen uit de mogelijkheden die de ruitersportzaak te bieden heeft. Charlotte: “Ik heb veel ervaring opgedaan tijdens mijn werkzaamheden voor paardenbedrijven en ik heb gemerkt dat het voor veel van die bedrijven vrijwel onmogelijk is om bijvoorbeeld een open dag te houden. Ze hebben er simpelweg geen tijd voor want de paarden moeten nu eenmaal eten en drinken en ze moeten ook worden verzorgd. Wij geven ze de kans zich in ons Equidrôme te presenteren en profileren in de rijhal. Bezoekers kunnen op hun gemak op het inpandige terras dat ruim zicht biedt op de rijhal demonstraties of dvd-presentaties bekijken. Dat heeft ook als voordeel dat toevallige bezoekers in de sport geïnteresseerd kunnen raken.” De officiële opening vindt op donderdag 17 februari plaats. Dan volgen er nog drie feestelijke openingsdagen waarvoor een kinderdorp is ingericht en er staan veel aan paarden gerelateerde activiteiten op het programma. Kijk voor meer informatie op www.equidrome.nl. (sportinvenlo.nl)