Contact:
Info@setiahatiorganisasi.nl
klik om naar de website te gaan
Pentjak silatclub Venlo zoekt ambitieuze jeugd
maandag 21 januari 2013
Pentjak silat is niet alleen een gevechtkunst maar ook een levenswijze en een vorm van sport. In Venlo en omstreken is Setia Hasi Organisasi nog een vereniging die de authentieke stijl van pentjak silat beoefent. Een unicum want zelfs in Indonesië waar de krijgskunst vandaan komt, komt dat niet veel meer voor. Maar de Venlose meesters worden ouder en natuurlijk willen zij ervoor zorg dragen dat de oorspronkelijke stijl niet verloren gaat.
Setia Hasi Organisasi heeft scholen in Blerick, Horst, Maasbree, Baarlo, Helden en Kessel. Daar worden kinderen de beginselen van pentjak bijgebracht en de meer gevorderden verfijnen er hun technieken. “We willen vooral jongeren de gelegenheid bieden zich te bewegen en ze daarbij ook nog eens respect, eerlijkheid, normen en waarden, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en discipline bijbrengen om ze zo een zekere geestelijke rijpheid mee te geven waar ze in hun leven wat aan hebben.” Aan het woord is Frans Verstappen (foto onder links) die een jaar geleden zijn eerste dan behaalde. Samen met de oprichters van de school, Herman en Frank Proosten, probeert hij jongeren ertoe aan te zetten ook op latere leeftijd pentjak te blijven beoefenen. Nog een hele toer want veel jongeren haken af wanneer een vriendje, vriendinnetje of een pilsje in beeld komt, een probleem waar vele sportverenigingen mee te kampen hebben. “Ik ben nu 45”, zegt Verstappen, “veel van de instructeurs worden al een dagje ouder. En willen we de oorspronkelijke vorm van pentjak silat behouden, dan zullen we op zoek moeten naar vers bloed, jeugd die de ambitie heeft een rijke traditie voort te zetten.” Volgens Verstappen bestaat er een groot verschil tussen de traditionele sporten als voetbal, handbal of hockey en het beoefenen van pentjak silat. Verstappen: “Ik wil vooral niet denigrerend over voetbal of over welke andere sport dan ook sport, zeker niet want iedereen moet vooral de sport beoefenen die hij zelf verkiest. Pentjak heeft eigenlijk ook een heel andere insteek. Daar waar voetballers op hun dertigste naar de veteranen verkassen, gaat het leven van iemand die pentjak beoefent vrolijk verder. Misschien begint het leven dan pas want je raakt nooit uitgeleerd. Ik ben nu 45 en af en toe voel ik me nog een beginneling.”

Zelfvertrouwen
Verstappen maakte een jaar of 27 geleden kennis met de krijgskunst. “Het was een jeugdvriend die me er op attent maakte”, vertelt Frans. “Hij kwam uit Blerick en we zagen elkaar op camping De Schatberg in Sevenum waar zijn en mijn ouders ’s zomers altijd kwamen. Hij vertelde me dat hij aan pentjak deed en dat hij het fantastisch vond. Ik ben eens gaan kijken en ik was meteen verkocht door al die elegante bewegingen.” Ruim een kwart eeuw later is Frans nog steeds verknocht aan een ‘spelletje’ dat in Venlo niet in competitieverband wordt gespeeld. Wel neemt de jeugd van de verschillende scholen van Setia Hasi Organisasie het regelmatig tegen elkaar op. “Dat doen we om de sfeer en hechtheid onder de leden te versterken”, legt Verstappen uit. “We willen kinderen een basis meegeven die hen een heel leven van pas kan komen. Ouders van kinderen die bij ons trainen laten ons regelmatig weten dat hun kind door bij ons te trainen veel sterker in hun schoenen staan en belangrijk aan zelfvertrouwen hebben gewonnen. Kijk, en dat willen we doorgeven aan andere generaties.” Wilt u meer informatie over een gratis proefles of over Setia Hasi Organisasi, ga dan naar www.pentjak.nl. (sportinvenlo.nl)
Interview met Frank Proosten en Ruud Repping, juni 2010
Setia Hati Organisasi zet in op traditionele en authentieke stijl
De vorige maand legden vier leden van pentjak silatvereniging Setia Hati Organisasi uit Venlo met succes hun examen voor de eerste dan af. Een niet te onderschatten prestatie want de kandidaten moesten, verdeeld over een drietal avonden, honderden oefeningen en technieken demonstreren onder streng toezicht van een tweetal instructeurs van de vereniging.
Instructeurs van de vereniging? Dat lijkt wat al te gemakkelijk want waarom zou de jury niet enkele onvolmaaktheden door de vingers zien om hun medeverenigingsleden die eerste toch te gunnen om zo Setia Hari als vereniging naar een hoger plan te tillen? ‘Pukulan Pentjak Silat is geen open boek en we zullen ook op het internet hier niet verder over uitweiden. Ook het delen van technieken met andere scholen passen wij niet toe. Dit is om onze stijl en zijn eigen identiteit te laten behouden, zoals beloofd aan onze meesters’, staat er op de website van de vereniging te lezen. Instructeur Frank Proosten bevestigt het verhaal. “Natuurlijk kan iedereen, jong en oud, man of vrouw, lid van onze vereniging worden, maar de traditionele en authentieke stijl, die overigens pas na jaren en jaren oefenen aan de orde is, is slechts voorbestemd voor ingewijden, mensen die we vertrouwen. We willen weliswaar de authentieke stijl doorgeven aan volgende generaties maar ook voorkomen dat die stijl verloren gaat doordat invloeden van buitenaf zich met de oorspronkelijke vermengen. Daar is bij veel andere pentjakverenigingen allang sprake van. Daar is overigens niets mis mee hoor, maar wij zetten in op oorspronkelijkheid.” Pentjak Silat is een traditionele Indonesische krijgskunst die mede gebaseerd is op observatie van bewegingen van dieren. Volgens Frank Proosten is er in Nederland nog maar een school die zich toelegt op de in standhouding van de authentieke stijl. En dat is de zijne. Die oorspronkelijke stijl houdt vast aan traditionele en culturele waarden van de oude leermeesters op Oost-Java.
Levenswijze
Aangezien er bij pentjak silat ook gebruik wordt gemaakt van wapens, lijkt het op het oog een gevaarlijke vorm van sport, of, zoals Proosten het liever noemt: gevechtkunst. Volgens Ruud Repping, een van de vier kandidaten die het examen met succes aflegde, is dat allerminst het geval. “Ik train nu al 28 jaar en ik heb nog nooit een ernstige blessure gehad. Je werkt stapje voor stapje naar een hoger plan. Daar gaan we heel zorgvuldig mee om. Pentjak silat is niet iets waar je een keer per week in een sporthal mee bezig bent. Het is een levenswijze die aandacht schenkt aan alle fysieke en geestelijke aspecten van het leven. Je werkt veertig jaar, dan ga je met pensioen. Pentjak silat doe je je hele leven, je raakt nooit uitgeleerd. Het is een fascinatie die geen keurslijf kent.” Intussen geven de leden een demonstratie. Opvallend is een joch van een jaar of twaalf. Klein van gestalte maar o zo fanatiek. De grimas op zijn gezicht verraadt fanatisme en gedrevenheid. “Leuk hè”, zegt Frank, “en dan te bedenken dat hij pas een maand of drie bezig is.”
Foto: De vier leden die het examen met succes wisten af te sluiten: vlnr Ruud Repping, Marcel Driessen, Bart Vaessen en Marcel Kappel. (tekst & foto: sportinvenlo.nl)