Successen voor dojang Koguryo Blerick

 

maandag 8 juni 2015
Zaterdag 6 juni werd het Nederlands Kampioenschap gehouden in de Waddenhal te Harlingen. Aan het NK namen bijna 150 Tang Soo Do (Koreaanse zelfverdedigingskunst) beoefenaren deel van dojangs uit heel Nederland. Vanuit dojang Koguryo uit Blerick waren er twee deelnemers die vanuit Limburg naar Friesland waren gereisd om deel te nemen aan dit kampioenschap.

Voordat het toernooi begon was er eerst een speciale ceremonie waarbij de resultaten van het landelijke zwarte band examen van de Wereld Tang Soo Do Associatie op zaterdag 18 april zichtbaar werden voor het publiek. De resultaten hiervan waren naar het hoofdkwartier van de World Tang Soo Do Association te Burlington, North Carolina, U.S.A. gestuurd voor verdere beoordeling. Het resultaat was het bevorderen van zwarte banders en het toewijzen van nieuwe zwarte banders tijdens dit NK. De instructeur van dojang Koguryo, Kees Mommers, kreeg hierbij zijn diploma uitgereikt voor het behalen van de derde Dan en werd zijn zwarte band voorzien van de derde witte streep (foto).

Na de ceremonie werd begonnen met het toernooi. Het NK 2015 bestond uit 3 verschillende onderdelen, namelijk Moogi Sul, Hyung en Dae Ryun.

Moogi Sul (loopvorm met wapen). Een loopvorm is een soort schijngevecht waarbij met voorgeschreven bewegingen “gevochten” wordt met denkbeeldige tegenstanders. Vanaf de bruine band mag je deelnemen aan dit onderdeel met een stok, vanaf 2de dan (zwarte band) mag je deelnemen met een mes of zwaard.

Hyung (loopvorm zonder wapen). Hyungs worden beoordeeld op kracht, snelheid en precisie.

Dae Ryun is het sparren tegen een echte tegenstander maar deze mag niet worden geraakt. Je kunt punten scoren door een trap of stoot goed te plaatsen waar, als hij doorgezet zou worden, de tegenstander zou hebben geraakt.

Het ochtendprogramma begon met wedstrijden voor de zwarte banders om hun vaardigheden te laten zien en te strijden voor de podiumplaatsen. Na de lunch was het de beurt aan de gekleurde banders om bij de diverse onderdelen hun capaciteiten te laten zien.

Beide deelnemers van dojang Koguryo uit Blerick waren succesvol en vielen ieder tweemaal in de prijzen. Hieronder de resultaten:

Wapens: derde plaats voor Rick Mommers en Kees Mommers
Loopvorm: derde plaats voor Rick Mommers
Sparren: tweede plaats voor Kees Mommers

Wil je meer weten over Tang Soo Do in het algemeen of over dojang Koguryo in het bijzonder (trainingstijden, gratis lessen, kosten, etc), kijk dan op de website www.dojangkoguryo.nl.