KORFBAL

 

SWIFT VELDEN

HBSV

 

Promotiefilm dameskorfbal KNKV 2014

 

De geschiedenis van korfbal

Korfbal bestaat al ruim 100 jaar. Het is in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. In Zweden maakte hij kennis met het spelletje Ringboll waarbij een bal door een ring geworpen moest worden. De ring zat aan een paal vast op 3 meter hoogte. Het was een gemengd spel in drie vakken waarbij spelers en speelsters in een vast vak stonden. Nico heeft dit spel in Nederland aangepast, hij heeft bijvoorbeeld een mand in plaats van een ring genomen en eenvoudige regels opgesteld om het door kinderen speelbaar te maken. Het korfbal was ontstaan.

Het korfbalspel werd al snel populair en er ontstonden binnen Amsterdam al enkele verenigingen. Ook werden er clubs buiten Amsterdam opgericht. Op 2 juni 1903 werd de Nederlandse Korfbalbond opgericht met als voorzitter Nico Broekhuysen. In 1938 werd de bond koninklijk en werd de naam dus KNKB. In 1973 gingen de Christelijke Korfbalbond (CKB, 1920) samen. Later kwam de NDKB (Nederlandse Dames Korfbalbond) erbij (1 januari 1994) en werd de naam veranderd in KNKV.

De sport is in de loop der jaren regelmatig veranderd. Zo speelde men voor 1991 nog in 3 vakken waarbij het middelste vak diende als doorgeefvak. Dit werd alleen op het veld gespeeld, in de zaal speelde men al langer met 2 vakken. Na 1991 is er alleen nog het 2-vakskorfbal of 1 vak voor de jongste jeugd. Ook de rieten mand is verdwenen, er wordt nu op kunststofkorven geschoten. Deze staan bijna overal op velden van kunstgras. De laatste jaren wordt er regelmatig geëxperimenteerd met de spelregels, waaronder de schotklok. Inmiddels is korfbal een moderne sport en wordt het in heel Nederland gespeeld. Ruim 100.000 kinderen en volwassenen zijn lid van een korfbalvereniging. Maar ook in België wordt het veel gespeeld. Daarnaast zijn er teams in ruim 40 landen waaronder Duitsland, Taiwan en Australië. (bron: meestermichel.nl)