Geschiedenis
Over de geschiedenis van het petanque doen vele verhalen de ronde. Onze verre voorouders deden al spelletjes met ballen of stenen, waarbij men wierp naar een ander balletje, maar meestal naar een vast object als een paaltje of iets dergelijks. Zolang het met ballen of ronde stenen van doen heeft, kan je het al snel een jeu de boules noemen.
Er zijn vondsten gedaan in China en Egypte waarop spelende kinderen staan, die spelen met ballen, waarschijnlijk van steen. Of zij een soort van jeu de boules speelden is niet bekend. Misschien had het vooral een religieuze betekenis. Zolang er beschaving is op de wereld werd op de een of andere manier wel met ballen of 1 bal gespeeld. Er is bekend dat er een spel bestond waarbij je verschillende boules (ook verschillend in gewicht) moest proberen zo ver mogelijk weg te gooien. Dat begint al een beetje op petanque te lijken. De volgende evolutie was dat er een steen werd weggegooid, en de andere spelers moesten proberen die steen te raken. Degene die het niet was gelukt moest de vernedering ondergaan door de winnaar op zijn rug naar die steen te brengen. Dit spel werd gespeeld door onder andere de Romeinen.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen ontwikkelde men meerdere balspelen, waarbij het er soms heet aan toe ging, met name omdat men ging wedden om wijn, geld of zelfs een banket. Daarom werden sommige spelen zelfs verboden omdat het onrust onder de bevolking bracht. Toch waren er spelen, zoals het gooien naar een paaltje, die aangemoedigd werden door Hertogen en landheren om zodoende de oorlogshandelingen (als het schieten) te verbeteren onder de bevolking voor wanneer het nodig mocht zijn. Eind van de 19de eeuw waren er in Frankrijk nog zeer vele jeu de boulevormen over. Dan wel met stenen, platte schijven, of zelfs geld (munten moesten in een van tevoren gemarkeerd vierkant gegooid worden). Maar altijd met een object als doel waar naartoe gegooid moest worden. Er werd werkelijk overal gespeeld, op straten, parken en pleinen. Het volk had het spel gevonden en in haar armen gesloten. (bron: Petanque Vraagbaak)