HONKBAL

 

HSCV MUSTANGS

  

Geschiedenis

Voor de oorsprong van het honkbal moeten we ver terug in het verleden. Tal van verhalen deden en doen de ronde. Hieronder worden verschillende verhalen toegelicht. Ook kun je hier meer lezen over de geschiedenis van het honkbal in Nederland en de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond.

Hoewel de Amerikanen blijven volhouden dat hun nationale sport honkbal in 1839 werd bedacht door Abner Doubleday, staat het vast dat deze sport zijn oorsprong heeft in een oud Engels spel (Rounders). De sport zoals wij die beoefenen werd inderdaad door Doubleday op 20-jarige leeftijd “uitgevonden”. In de plaats waar hij woonde, Cooperstown (New York), bevindt zich het grootste honkbalmuseum van de wereld. In 1845 werden de eerste spelregels door Alexander Joy Cartwright aan het papier toevertrouwd. Bijna 150 jaar later gebruiken we nog steeds de afstand tussen de honken van 27 meter en werpt de pitcher de bal vanaf 18.45 meter over de thuisplaat. Diezelfde Cartwright kwam op het idee om een vereniging op te richten en dat mondde uit in de New Yorkse Knickerbocker Baseball Club. Deze club voerde op 3 september 1845 een aantal regels in en verhief daarmee Baseball van tijdverdrijf voor kinderen tot een volwaardige sport voor volwassenen. Op 19 juni 1846 werd de eerste honkbalwedstrijd gespeeld in Hoboken, New Jersey. De New York Knickerbockers en de New York Base Ball Club brachten de regels in de praktijk. In 1868 werd door Harry en George Wright de eerste profhonkbalclub (Cincinnati Red Stockings) opgericht. De eerste competitie dateert van 1876.

Stootball
Volgens andere verhalen werd Rounders (honkbal) al eerder bedacht en stamt het af van het spel Stootball. Dit was een spel dat in de paastijd werd gespeeld en voor zover is na te gaan werd het al in 1330 door melkmeisjes en boerenknechten in Engeland gespeeld. In 1748 speelden kinderen van de Engelse koninklijke familie, waaronder de latere George III, honkbal en 12 jaar later in 1760 gaf Hugh Gaine, een New Yorkse drukker, het “Little Pretty Pocket Book” opnieuw uit en in die heruitgave werd voor het eerst de term Baseball gebruikt. Tussen 1800 en 1840 werden allerlei vormen bedacht om het spel aantrekkelijker te maken en in de literatuur komen we ook de namen Roundball (1800) en Townball (1833) tegen. In Engeland werd het in die tijd afwisselend Pecker en Feeder genoemd, maar meestal toch Rounders. Pas in 1829 kwamen de eerste regels van Rounders op papier in het boek “The Boy’s Own Book” van William Clarke en volgens deze regels werden er vier stenen of palen als honken gebruikt. Met drie gemiste ballen (slag), een vangbal of een foutbal was de slagman uit. In 1842 kwam een aantal New Yorkse zakenmensen regelmatig bijeen uit overwegingen van gezondheid, ontspanning en vermaak op een open plek op de hoek van Madison Avenue en de 27th Street en speelden Baseball.

Amerika
In 1865 werd de American Baseball Corporation opgericht. Elf jaar later kwam er een scheiding tussen de amateurs en professionals. In 1902 werd The National League of Professional Baseball Clubs opgericht, gevolgd door de oprichting van The American League. Samen vormen deze organisaties The Major Leagues. Bij de National Association of Professional Baseball Leagues zijn de Minor Leagues aangesloten. Het overgrote deel van het beroepshonkbal is georganiseerd. The National League en The American League bestaan samen uit dertig clubs. De kampioenen van beide leagues spelen aan het eind van het seizoen een serie wedstrijden, de World Series. Er worden maximaal zeven wedstrijden gespeeld en om winnaar te worden moet men vier wedstrijden hebben gewonnen.

Nederland
Pas na de eeuwwisseling raakte honkbal in Nederland bekend. De Amsterdammer JCG Grasé was op vakantie in de Verenigde Staten en zag daar enkele honkbalwedstrijden. Hevig onder de indruk introduceerde hij na zijn terugkomst het spel in Nederland. Door zijn achtergrond als docent Engels kon hij de moeilijke spelregels vertalen. In 1911 werden de eerste wedstrijden georganiseerd. Op 12 maart 1912 richtte Grasé de Nederlandse Honkbal Bond op. Een jaar later speelde de honkbaltak van de sportclub Excelsior onder de naam AHC Quick. Quick was de eerste georganiseerde club in Nederland. De eerste officiële competitie begon in 1922. Ajax, Blauw Wit, Hercules en Quick vormden de hoogste divisie. Quick werd in dat jaar de eerste kampioen van Nederland. Rond de Tweede Wereld Oorlog kwam de softbalsport op. Het spel met de kleinere afstanden (honk- 18.30 en werpafstand 12.20 meter) en de grotere bal won snel aan populariteit. Op 15 september 1951 werd de Nederlandse Dames SoftbalI Bond opgericht. Een jaar later ging het eerste landskampioenschap naar HHC uit Haarlem. In het begin van de jaren zeventig werd het herensoftbal geïntroduceerd.

Andere landen
Behalve in de Verenigde Staten en Nederland wordt honkbal ook in Canada druk beoefend en het neemt daar als fastball een belangrijke plaats in naast de nationale sport lacrosse. Diverse Latijns-Amerikaanse landen (onder andere Cuba, Mexico, Colombia en Venezuela) zijn eveneens in hoge mate baseball-minded, terwijl honkbal ook een nationale sport werd van de Japanners en Zuid-Koreanen. Na de Tweede Wereldoorlog werd honkbal snel populair in Europa, met name in Italië, België, Frankrijk, Duitsland. In België is honkbal, beter bekend als baseball, een jonge sport. De Belgische Baseball- en Softballfederatie werd pas in 1937 opgericht. De oudste Belgische vereniging is de Antwerp Baseball Club (1923).

KNBSB
De Koninklijke Nederlandsche Honkbalbond (KNHB) werd op 12 maart 1912 in Amsterdam opgericht op initiatief van honkbalpioniers Grasé, Bleesing en Baggelaar. Grasé introduceerde de sport in het begin van de vorige eeuw in ons land, Bleesing werd later de langszittende bondsvoorzitter en meest actieve promoter van de sport, terwijl Baggelaar de grondlegger was van het scheidsrechteren bij de honkbalwedstrijden. In 1971 heeft een fusie plaatsgevonden tussen de KNHB en de Nederlandse Amateur Softball Bond. Deze fusie heeft geleid tot de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). In 1934 werd de eerste officiële internationale wedstrijd gespeeld, in Haarlem tegen België. Er zijn nu ruim 200 clubs verspreid over Nederland. (bron: thinkquest.nl)