Handbalsters Blerick ambitieus maar ook realistisch

 

zaterdag 7 oktober 2017
Twee jaar geleden sprak hij de intentie uit binnen drie seizoenen met zijn youngsters te willen promoveren. Handbalcoach León Geraads begon zaterdag aan zijn derde seizoen. Ergo, de dames van Handbalvereniging Blerick gaan voor het kampioenschap in de tweede klasse. Een veronderstelling die te ver gaat. Niet dat hij er geen vertrouwen in heeft maar hij stelt zijn verwachting enigszins bij omdat hij wellicht iets te weinig rekening gehouden heeft met de nog zeer jeugdige leeftijd van zijn speelsters. Toen en nu nog.

Toch zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat is gebaseerd op de prima prestaties van zijn team in de tweede seizoenshelft van het vorig seizoen toen de dames op twee duels na alle wedstrijden in winst wisten om te zetten. Voeg daarbij dat er binnen alle geledingen van zijn team nog steeds een stijgende lijn inzit en die verwachting mag als gerechtvaardigd worden bestempeld, al had de coach op net iets meer gerekend. Geraads: “Progressie zit er duidelijk in maar ik moet eerlijk toegeven dat ik iets meer had verwacht. Dat heeft ook te maken gehad met factoren waar je niet altijd grip op hebt zoals bijvoorbeeld blessures van speelsters die belangrijk voor het team waren. En dan ben je toch een stukje productiviteit en dekking kwijt. Zelf ben ik altijd heilig overtuigd van de kwaliteiten van de groep geweest maar de groep moet zelf natuurlijk ook overtuigd zijn. Toen we twee jaar geleden begonnen, was de gemiddelde leeftijd van de dames nauwelijks 17,5 jaar. Dat eerste seizoen eindigden we in de onderste regionen maar het was toen een kwestie van wennen en aanpassen, een beetje freewheelen ook om ervaring op te doen. In het tweede seizoen ging het al beter en de tweede seizoenshelft heeft de groep zeker veel vertrouwen gegeven waardoor we nu naar boven kunnen kijken. Ik heb de groep er altijd op gewezen dat ze beter waren dan ze dachten maar ook gezegd dat ze hard ervoor moesten vechten en goed trainen. Of promotie nu al reëel is, is natuurlijk even afwachten maar we willen in elk geval voor de top drie gaan.”

Het team dat dit seizoen de honneurs voor HV Blerick moet waar gaan nemen, is nauwelijks anders dan twee jaar geleden. Toch haakte een enkele speelster af. De een vond het iets te prestatief, een ander raakte dusdanig geblesseerd dat ze ermee stopte. Ook was er enige aanwas vanuit lagere teams en een handbalster kwam vanuit Venlo over en mag worden gezien als een serieuze versterking. Geraads beschouwt HandbaL Venlo en Bevo als de grote concurrenten voor de topposities in de tweede klasse. “Dat zijn de grote obstakels want in die teams spelen nogal wat dames die voorheen op een hoog niveau hebben gespeeld en er voor hebben gekozen in een lager team te spelen. Zij hebben veel ervaring, trainden vroeger vier, vijf keer per week. Zij kunnen een wedstrijd lezen. Dus dat zal een zeer lastig karwei worden.”

Impulsen
Of Geraads ook het volgend seizoen nog voor de groep zal staan, is nog maar de vraag. Hijzelf is realistisch wat dat betreft. “Op de eerste plaats moet je relatie met de groep goed blijven, die mag niet vast roesten. Daarnaast kan een andere trainer voor nieuwe impulsen zorgen, hij ziet dingen misschien anders en kan zo een groep nog completer maken. Maar goed, de rek is er nog lang niet uit. We kunnen nog steeds hogerop.” Onderwijl heeft Geraads het goed naar zijn zin bij HV Blerick en dat heeft veel te maken met de beschikbare facilitaire mogelijkheden. Geraads: “HV Blerick is een stabiele vereniging die van ver is gekomen met een compleet kader. Financieel staan we er goed voor en de onderlinge band is uitstekend. Handbal staat natuurlijk voorop maar er moet ook plaats zijn voor een zekere ‘funfactor’ want het leven bestaat uit meer dan handbal alleen.”

Openingsduel
Overigens werkten de dames van Blerick vanavond hun eerste competitieduel van het nieuwe seizoen af. In sporthal Egerbos wonnen de discipelen van Geraads met 16-8 na een 8-4 ruststand van ESC’90 3. Een tevreden coach derhalve. “We hadden vanavond het duel onder controle, in de dekking stonden we heel erg goed zelfs. Aanvallend hadden we er meer uit kunnen halen. Genoeg kansen maar je moet ze natuurlijk wel verzilveren. Het was onze eerste wedstrijd en dan merk je wel dat er wat spanning op zit. Maar we hebben het goed gedaan. Onze tegenstander was een gelouterd team met veel ervaring dat volgens mij wel een of twee speelsters miste. Ik denk dat vanavond het collectief heeft gezegevierd. Ik heb er in elk geval een goed gevoel aan overgehouden, laat die tweede wedstrijd maar komen.”