HANDBAL

 

EKSPLOSION ’71

HANDBAL VENLO

HV BLERICK

  

Geschiedenis

Volgens de Nederlandse overlevering komt handbal uit Duitsland. Het was de Duitser Max Heiser die handbal voor het eerst spelregels gaf. In 1917 werden de eerste spelregels vastgelegd door de turnbond. Je ziet dus dat handbal in eerste instantie alleen voor meisjes werd beoefend en als tweede zie je dat het gebruikt werd door de Berlijnse Turnraad. In het begin van deze eeuw wilde men de sporttak gymnastiek verbreden door ook balspelen aan het scenario toe te voegen, aangezien voetbal een mannen sport was en tennis alleen voor de elite, was handbal uitermate geschikt voor de meisjes. Later voegden de heren zich ook toe.

De Duitse speelwijze is uiteindelijk de basis geworden voor het internationale handbal. De spelregels waren een combinatie van basket- korf- en voetbalregels. Via een uitwisseling tussen Hamburgse / Berlijnse turnverenigingen kwam handbal in Groningen terecht waar de basis werd gelegd voor het Nederlandse handbal. In die tijd werd handbal nog op aangepaste voetbalvelden gespeeld en (ook opvallend) met zijn elfen. De Berlijnse Hogeschool verzorgde in 1928 tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam een succesvolle demonstratie. (Met een bal die 10 centimeter groter was dan de huidige heren bal van 58-60 cm!!! ).

De eerste competities werden afgelegd. Het doelgebied was vierkant (afgeleid van het voetbal) en er mocht vanaf 5 meter geschoten worden. Ballen waren voor de keeper niet te houden. Het waren de kleine mankementjes van een beginnende sport in opkomst.

In 1930 was de eerste strijd om het landskampioenschap begonnen en in 1935 werd in Den Haag de eerste interland tegen Duitsland (!) gespeeld. Er werd kansloos verloren met 15-2. De achterstand op handbal ontwikkeling was nog te groot. Ook nu kunnen we ons nog niet meten met de grote landen als Duitsland en Noorwegen. (Ondanks dat er de laatste jaren flink progressie is gemaakt, met name de Dames.)

In 1935 kreeg handbal zijn eigen bond, het NHV. Momenteel heeft de bond ongeveer 57.000 leden. Om praktische redenen werd handbal met zijn elfen afgeschaft en vervangen door het huidige handbal, met zijn zevenen. Ook het gras was verleden tijd en werd vervangen door ons eigen veldhandbal. Later deed eindelijk ook het zaalhandbal zijn intrede in Nederland. Op 17 juli 1947 werd in de Houtrusthallen in Den Haag de eerste demonstratie gegeven in de zaal. (bron: handbalinfo.nl)