BASKETBAL

 

VENLO SPORT CRUSADERS

 

Geschiedenis basketbal
James A. Naismith (1861-1939) was sportleraar op het Springfield College. Hij was op zoek naar trainingsmogelijkheden voor zijn rugbyteam om tijdens de wintermaanden door te trainen in een zaal. In december 1891 bedacht en ontwikkelde Naismith het basketbal te Springfield, Massachusetts, USA. Hij gooide een bal in een perzikmand en haalde er vervolgens de bodem uit, zodat het spel sneller ging.

Debuut tijdens de Olympische Spelen
In 1904 debuteerde het basketbal als demonstratiesport tijdens de Olympische Spelen van Saint Louis in de USA. De hervormer van de moderne Olympische Spelen, de Fransman baron Pierre de Coubertin, had meteen grote waardering voor het basketbal, op grond van de educatieve waarde. Na de oprichting van de Fédération Internationale de Basketball Amateur (FIBA) nam Coubertin basketbal op in de schoot van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Basketbal wordt officiële sport
Tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in Duitsland in 1936 werd basketbal voor de eerste maal gespeeld als officiële sport. USA won goud, Canada zilver en Mexico brons. In 1976 deden de vrouwen voor het eerst mee op de Olympische Spelen van Montreal in Canada. Het goud ging naar de USSR, zilver was voor de USA en Bulgarije won de bronzen medaille.

Geschiedenis FIBA
De Fédération International de Basketball Amateur (FIBA) is opgericht op 18 juni 1932 te Genève in Zwitserland en schrapte in 1982 de toevoeging “amateur” uit haar officiële afkortingsnaam i.v.m. de voortschrijdende professionalisering. Wereldwijd zijn er anno 2007 in totaal 213 landen lid van de FIBA met ruim 400 miljoen spelers, verdeeld over de 5 werelddelen. De FIBA is hiermee de grootste sportbond ter wereld.

Eerste wereldkampioenschappen
De eerste wereldkampioenschappen voor mannen werden gehouden in 1950 in Buenos Aires in Argentinië. De eerste Wereldkampioenschappen voor vrouwen waren in 1953 in Santiago in Chili. (bron: Ministerie van Defensie)